Blood!

Söndagen den 11 December


Hej!


Skulle ut tillsammans med Isabell idag, det hade frysit på så det var skare, så jag lindade Dinos ben. Red ut för att möta upp med Isabell & Millan, Dino tyckte att det var jätte roligt med snö! Så efter att vi hade skrittat ett tag så hoppade vi över ett nedfallet litet träd och galopperade en stund, tog in henne och då travade hon, och oj vad glad hon blev =D och jag med. Lyckliga sprang vi genom snön, skrittade sedan över rakbanan eftersom det var en djungel av hängande bjökar som döljde vägen. sedan mötte vi Isabell och Millan, vi gick en stund och sedan småtravade vi lite =)
Vi stannade och kollade lindorna och då kom Dino och Millans rumpor lite för nära så Millan blev lite sur och sparkade Dino. I Chock såg Dino jätte halt ut eftersom hon höll upp sitt ben. Hoppade av och kollade upp det och Millan hade träffat en bra bit nedanför bakknät, och det var knappt ett brod hår (inte allt stort eller djupt) då den hade träffat på lindan och underlägget, det kom lite blod men jag försökte kyla ner så gott jag kunde med snö, det är tur att Dino är så snäll. Gick runt med henne en stund för att kolla efter hälta men inget som syntes i snön. Så vi gick hemmåt. Och hemma på planen så kollade vi efter hälta i traven men där visade  hon igenting men i skritten så gick hon inte ut hela steget. Så vi gick in i stallet och klädde av och tvättade med vatten eftersom man inte fick använda jodopax enligt agria (skado-appen jag har på mobilen) =)
Isabell tog och kollade upp Dinos fötter och såg att hon var inte ordentligt verkad på strålen, och sa att om man inte gjorde det ordentligt så kunde Dino få strålröta, vilket inte är särskillt bra. Så hon tog och började fixa iordning strålen på samtliga hovar, hon upptäckte också att på vänster fram så hade det börjat bli röta, det stank så fruktansvärt äckligt och det varade lite också, inte mycket men ändå. Isabell tog iallafall bort det och gjorde det hon kunde med de redskap hon hade att använda. Hon kollade runtom på alla föttterna och hittade flera fel på skoningen och att hennes fötter var snea och så vidare. Förmodligen så är det väldigt stor orsak till att hon "släpar" ena benet och att hon inte rör sig som hon ska eftersom vilken på skoningen är totalt fel.
Sökte efter en bild google efter strålröta
http://www.google.se/imgres?q=str%C3%A5lr%C3%B6ta&hl=sv&sa=X&biw=1366&bih=667&tbm=isch&prmd=imvns&tbnid=-wYK0ZQPz3GrqM:&imgrefurl=http://www.hov-hanna.se/dissekering.html&docid=el0lxab1i8dzqM&imgurl=http://www.hov-hanna.se/000_0137.jpg-for-web-normal.jpg&w=320&h=240&ei=9e7kTr-0IoP14QT-49CEBQ&zoom=1
(det här hade vi inte velat ha)

Strålröta

(information ifrån apotekets hemsida)

Strålröta är en infektion i hornet i hästens hov.  Strålrötan uppkommer oftast i strålfårorna, vid strålen i hoven, men kan även angripa andra delar av hoven. Många gånger är flera hovar drabbade samtidigt. Orsaker till strålröta kan vara att hästarna är mycket stillastående eller står på blöta och/eller smutsiga bäddar. Trånga hovar och alltför kraftig verkning av strålen kan också påverka negativt.
Symtomen vid strålröta är att hornet i hoven mjuknar, det blir geggigt och luktar illa. Om man inte behandlar strålröta kan problemet nå kötthoven vilket gör att det kan blöda och hästen kan ömma vid tryck exempelvis vid hovkratsning eller stenigt underlag.

Exempel på behandling vid strålröta är att skadat horn skärs bort samt speciella hovbandage och hovbeslag. Detta åtgärdas av veterinär eller hovslagare.

Förebygg

För att undvika problem med strålröta är det viktigt att hoven verkas på ett korrekt sätt och att stallplatsen regelbundet utgödslas för att hålla bädden ren och torr. Hovarna kratsas ur varje dag när hästen tas in. Kontrollera att inte stenar och andra föremål fastnat i hoven. Lite jord eller sand i hoven kan däremot vara bra som skydd mot gödsel och urin när hästen står på stall.

http://www.apoteket.se/privatpersoner/djur/Sidor/Hast_Hov_Stalrota_Allmant.aspx
Isabell råkade också skära sig och det sprutade blod ifrån hennes tumme, men det fanns plåster i stallet <3 jobbigt läge när hovslagare kan slarva så mycket. Jag skulle också få ont i min rygg om jag hade 2 olika höga sulor på mina skor...
Så i Julklapp så ska Dino få en ordentlig skoning och ett 3-delat bett i rätt storlek =D Och med en ordentlig skoning så kanske kon kan få bättre genomtramp! =D hoppet är uppe nu!
Tog sedan och mockade 3 boxar medans Dino stod inne, Dino fick inte gå ut nå mer utan hon fick massa hö och 2 äpplen och då var hon nöjd =)
Avslutar med en julbild =)
Nanana söthästen <3
foto: Matilda

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0