Snöjobb

Torsdagen den 29 DecemberHej!


Madde ringde och erbjöd att rida tillsammans, eftersom det hade snöat och verkade snön ha jobbat ihop sig på åkern så jag hngde på. Tog ingen martingal och tog 3-delade bettet. Och prövade mina "western"stigbyglar som följde med sadeln. Eftersom de inte innehåller någon metall så leder dom inte kyla som vanliga stigbyglar.
Vi skrittade först lite utanför åkren men det GICK inte. Det klabbade under hovarna och så fort de satt ner fötterna så halkade dom. Förrädiskt!
Så vi gick och klampade i snön, skrittade väldigt länge! Provade traven där man inte sjönk ner men det gick inge vidare. Tog ca 3 Galopper tillsammans med Madde och det blev typ 1 bra och sen vill Dino och rambo busa i snön! Men Dino lyfte mycket på ryggen när hon skrittade. Så om underlaget inte blir bättre innan nästa vecka då vi ska fara på ridlektion på ÖOR så får vi köra plumsträning ;)
En Gammalbild när vi använda pessoa och annan nosgrimma
foto: Madde
Så här ser vår lektionsgrupp ut :P
19.00
Moah Åkesson Bomerang
Beatrice Byström Dino
Isabell Lidberg Mirelli Tuna
Camilla Granberg ChesterHelen Thorstensson Erik
19.00
Moah Åkesson Bomerang
Beatrice Byström Dino
Isabell Lidberg Mirelli Tuna
Camilla Granberg Chester
Helen Thorstensson Erik
Ja! Både Moah e med och Isabell & Millan :P det ska bli riktigt spännande =)
Tyckte att det var lite roligt då jag anmälde Dino med hennes fullständiga namn så skrev de ändå Dino ;) Dino är härmed kändis ;P HAHA!
Tog också att beställde ifrån hööks mellandagsrea =)
bild hämtad ifrån hööks hemsida (länk)
Eftersom mina två gröna ridbyxor har börjat harvera så förbereder jag mig inför våren med dessa softshell =)

Isssigt!

Tisdagen den 27 December


Hej!


Var till stallet en sväng idag och pysslade på och körd elite NH med Dino, vi jobbade lite mer med små signaler och vi hade det lite jobbigt ute i blåsten. Hon hoppade rakt upp en gång men det var inga problem. Vi körde 8-volten några gånger, mest flytta bakdelen och sedan gjorde i också några vändningar på volt. vi provade även på att sänka huvudet, vi har tränat det förrut så, idag när jag skulle lägga handen på nacken (mot halsen), precis innan jag nuddade så sänkte hon ner huvudet =) Duktig tjej som kan! Sen så tog vi oss steg för steg in i stallet och samma sak in i boxen =) Så fick hon vänta med att äta höet tills jag hade tagit av täcket, borstat upp henne och tagit av repgrimman. Jag har fått låna Isabells repgrimma åt Dino, eftersom Dino har ett ganska litet huvud =P

lägger in en sommarbild (höst) på Dino

Foto: Matilda =)

Gick även in till Ghetto en sväng och tränade med henne i boxen, med acceptansen. Stannade upp så fort hon blev sur, väntade tills hon inte surade och att hon slickade/tuggade... Gick jätte bra och jag fick köra friendly game med henne =) roligt roligt!
Tog sedan oc h kliade henne, hon tyckte att det var såååååå skönt! så hon kliade tillbaka, mycket vänligt =) inga bitmärken. Världens myshäst egentligen. En oslipad diamant skulle jag säga med Massa potensial.

God Jul!

Julafton 2011


God jul!

Åkte såklart till stallet idag =) hade bestämt tur med Isabell =)
Så jag gick för att hämta in lilla Damen, när jag kom till hagen så ropade jag på henne och hon stod när så hon kollade in mig ;)
Tänkte kolla upp en sak i hagen så jag gick in en bit och då blev det fart på Damen! Hon blev så sur och tväröver att jag inte gick direkt fram till mig så hon kom och körde bort alla andra hästarna ;) så söt häst som bara vill ha en för sig själv :P
Gjorde iordning henne utan problem, lindade hennes ben gröna eftersom jag sparar de röda tills ridlektionen =)
Vi skulle iallafall ut och träna en sväng. Mött upp med kompisarna och tog ett varv runt gropen, med blandat galopp och trav. Dino var riktigt duktig och tog traven jämnsides Millan riktigt bra 2 ggr. =) stolt Matte!!!
Och så avslutade vi med att galoppera jämnsides i bra takt <3 riktigt härlig julstämning! tillsammans med kompisarna!
Dino och jag skrittade sedan hem och hon fick sköta skritten ganska mycket själv då jag försökte att använda all förrutom tygeln... tillslut fattade hon och skrittade lugnt och fint hemmåt, vi gick förbi 3 rådjur som stod alldeles blixtstilla, jag tror inte att Dino såg dem!
Sedan så gick vi in och pysslade, Dino var svettig så hon fick täcke och hö =) medans jag mockade.
20 minuter senare så var hon fortfarande inte torr så jag lät henne stå kvar inne, hon var ändå så nöjd, hon fick en julkram, en julpuss och äpplen & knäckebröd =) God jul på lilla Dino =)
bjuder på 2 av årets julbilder 3

GOD JUL!! =D

Skynda i julruset!

Fredagen den 23 December


Hej! =)

Som sagt så är det dan före julafton idag, och det är nästan mer stressigt idan än vad det kommer att vara imorn.
Så jag jäktade iväg till stallet strax efter 1, skulle egentlign ridit men jag kände mig allt för stressad med städningen och så, så jag använde istället nh-repet jag hade köpt till Dino i julklapp, det är ju mer tyngd i det än det som finns i stallet, Matilda hängde på med Nh-andet ;)
Dino var faktiskt riktigt duktig på att lyssna idag och kunde lämna henne stående ibland... Hjälpte Matilda lite med Ghettos bakdelsflyttning (åt ena hållet)
Sedan så fick jag prova Rambo, hade lite problem med att få honom riktigt fokuserad på mig eftersom han är den häst jag hållit på med minst och han (enligt mig) nästan endast lyssnar på sin matte. Men de e skönt att de har det bandet. Jobbade på lite innan vi vågade oss på 8-voltandet, men han hade lite svårt för frammåtdrivande och att gå frammåt för egen maskin utan att man höll i honom. Han är nog inte mogen för den leken än, men med lite träning så ska han nog också fixa den! =D
Sedan återgick jag till min Dino <3 Hon hade blivit lite uttåkad så hon var inte jätte sugen på att jobba med 8-volten. Så jag hade henne lite lös och körde lite följa john och bad henne att följa mig och så sprang jag emot stallet, hon spang ocksa bredvid mig, jätte roligt sedan så skickade jag in henne i stallet och vände henne bakifrån =)
Julbild =D

Foto: Matilda

Joggare

Torsdagen den 22 December


Hej!


Belsutade mig för att försöka få mig en ridtur idag också, Tänkte bara ta en kort sväng utan ansträngade arbete runt gropen. Dino var astaggad på att få komma in ifrån hagen medans Ghetto hade fått "nå fel" XD stog och bockade,kickade, kastade åt alla håll och stegrade... knashest, sry Matilda1 ;)
Eh ja jag sadlade och ides inte ta martingalen och snokremmen. Men tog mitt ull-ländtäcke så att hon skulle hålla sig varm om rumpan medans vi var ute. Så drog vi ut på en sväng, hon var lite småtaggad på att få gå uut och gå men det lugnade sig efter en liten stund. Hon blev också rädd för någonting ute i skogen, lät som någonting som brakade ner bakom oss men jag såg inget... hon hoppade bara tilll lite, men jag stannade henne och såg till så att hon inte blev rädd. Sedan jobbade vi lite med formen och sen så fick hon "jogga" hon hade lite svårare att hela tiden hålla sig avslappnad men man kan ju inte alltid hålla sig skärpt. Men hon var ändå duktig på att lyssna. Sen så fick hon skritta en långbacke som brukar vara en springbacke... stannade henne mitt i och ställde mig upp och sedan så fick hon fortsätta, fick säga till henne nån gång då hon gärna vill springa iväg när man ställer sig upp ( hon har varit en monté häst, info för er som inte visste!  ) ;) Sedan blev hon lite smådryg när vi började gå hemmåt men då la i in lite formarbete.  Och sedan skritta hem som gick mycket bättre än dagen innan =) och så fick hon återigen få gå ut :P gav henne en tuss hö också =)
Fin studentbild på mig och Dino <3
Foto: Mailda

Nytt bett

Onsdagen den 21 DecemberHej!

Det blev tillslut ridning för oss! Trodde Dino skulle dö av pigghet men icke, hade en sån lugn och fin häst. Prövade det nya bettet jag införskaffade på Hööks!
Ett äggbett
Länk till bettet på hööks hemsida =)
(bild hämtad ifrån hööks)
Tycker att Dino verkade gilla det, Det ligger still i munnen och är mjukt. Det kan heller inte nypas eftersom det är fasta ringar. Jag tänkte att det kanske skulle hjälpa henne om det låg extra stilla i munnen. Storleken passade även PERFEKT i hennes mun, 11,5 som på det 2 delade jag köpte i somras =) Gillar verkligen när saker passar och funkar =)
Red iallafall ut på det bettet och vanliga tränset (inte pullargrimman) Dino verkade ta extra långa steg, kändes lite halvskumt, men väl runt gropen så jobbade vi på ett nytt sätt. Jag kallar det "Jogga", släpper efter mycket på tygeln och har inga stigbyglar, får Dino att slappna av ordentligt, då säger jag Jogga och ger henne skänkel och då börjar hon arbeta i låg form och verkligen joggar, det blir näst intill småtrav... och vissa gånger travar hon faktist. Så länge vi håller oss avspända och tar det lugnt så går det asbra! Hon var faktiskt rikigt duktig! <3 Hon fick även galoppera en gång och det gick bra, hon tog en jättefin galopp. Men vi tränade mest på avslappning och lugnet men även lite på formen.
trötis
Bild från i somras
Foto: Evelina
Sedan skrittade vi hem och hon var jätte mysig så jag hoppade av och gick brevid henne, mys! Sedan så fick hon nattmaten och nattade Dino och så jag åkte hem.

My tears are for you!

Söndagen den 18 December


Hej!


Hade egentligen planerat in en ridtur idag men när jag tog in så märkte jag att det gamla regntäcket som hon hade på sig hade blivit genomblött och när jag tog av det så var det rått och fuktigt på fodret, kände på Dinos rygg och behövde knappt tycka fören hon svankade iväg med ryggen och la öronen bakåt, småhögg och backade. Det var uppenbart att hon hade mycket ont! (förmodligen pga av nedkylning av det blöta täcket) Annars brukar hon kunna vara lite småkänslig när hon blivit kall lr blöt men hon har aldrig reagerat så här mycket! Så jag ändrade planerna och la på henne ett fleecetäcke, tog skrapan och skrapade bort vattnet ifrån hennes hals. Borstade upp henne och var lite upprörd över att Gunnar inte använt hennes nya varma regntäcke och ledsen över att hon hade ont. Måde dåligt en stund så vi stod och bara myste och jag pysslade med henne ett tag =) Tills det kändes bättre, hon verkade så glad över att få vara inne även fast hon var ensam.
Tog sedan och mockade hennes box medans hon åt lite hö och fortsatte sedan med de andra, hon blev lite orolig när jag gick för att tömma kärran och gnäggade när jag kom tillbaka =D älskade vän <3
Fyllde sedan på med spån åt Dino och myste en stund till kände igenom henne igen och hon var inte lika öm och backade inte och in inget annat ovanligt uppförande, bättre ja! men jag vågade mig ändå inte ut! Stannade hos henne en stund innan jag gav henne en tuss och gick in för att berätta för Gunnar.

Finns inte ord för hur mycket du betyder för mig <3 <3 <3 <3

Jobba med högergaloppen

Fredagen den 16 December


Hej!

Blev en riktigt härlig morgontur idag då kan anlände till stallet strax efter 8, hästarna var vakna men hade inte fått frukost så jag gav Dino foderfrukosten och en liten tuss hö att knapra på medans jag fixade och donade.
Tog det 3-delade bettet idag igen och hoppades på resultat, Coola hästen var superlugn i skritten, hon är så härlig att rida på morgonen =) vi skrittade ett bra tag innan vi tog en backe i galopp, gick riktigt bra den första elen, lugn och ganska mjuk i munnen, sedan sista biten så fick hon kastbyta galopp och då fick jag lite fart ;) men springglad häst!
Skrittade sedan uppe på gropen och ner för backen och tog en till galopp, där gick de lite fortare men ändå riktigt bra tempo. sedan skritta en backe och galoppera upp igen, där tänkte jag försöka stå upp i lätt sits men då ökade hon mest bara. Så då gick det fort, sedan när det blev platt igen så tränade vi på att jogga på låg tygel, lite träning från Dinos sida och lite tålamod från min sida så kom vi riktigt långt! Med småjoggandet menar jag alltså lite småtrav, och jag försökte rida lätt lite smått. Så fort hon höjde huvudet och började stressa så gav jag mitt kommando för fel gångart och satte mig på rumpan och "prooade" Den stora backen upp så fick hon skritta och lite småjogging, och fortsatte med det uppe på gropen och skrittade sedan ner för backen och tänkte vända och då fick då fick Dino nå ryck och skulle INTE gå upp för backen! Jag höll typ på att Dö av shock! Hon har aldrig vägrat gå framåt, så hon stod där och surade en stund tills jag fick hon ett steg framåt (massa beröm!) sedan så tog hon galoppskänkeln galant och galopperade jätte fint och lydigt uppför backen, tänkte byta galopp på det vanliga stället men då när jag saktade in galoppen så lät jag henne fortsätta i den korta lugna galoppen så då tog hog hon kurvan i förvänd galopp =) Massa beröm och sedan så skrittade vi hem =) När vi hae gått öer vägen så var hon världens gulligaste och skrittade så lugnt och snällt =)
Glad blev jag såklart och när vi kom hem så fick hon massa hö och sedan gå ut =) hon var förövringt jätte nöjd över att få äta och sedan gå ut igen ;)
galoppos

högergaloppen
foto:Maddevänstergaloppen
foto: Madde

Lulla i skogen =)

Onsdagen den 14 December


Hej!
Madde bjöd ut mig på en kvällstur till häst =) Hade såklart Dino och Madde hade sin Rambo =)
Vi tog en sväng runt gropen och skrittade mest och pratade =) Vi tog 2 Galopper ja jag tycker faktiskt att Dinos galopp var exeptionell iallafall den sistsa =) hur lugn och fin som helst. Red på 3-delat med vanlig norgrimma.
Sedan skrittade vi hem i vanlig ordning och då blev Dino lite halvdamp men de gick det med!
Väl hemma så fixade vi iordning dom och bytte om och åkte hem. Madde nämnde någonting om att far ut med dubbelvagn! =D det vore riktigt kul!! =) Madde kommer alltid med så bra idèer , tex eftersom vi är så många i Gerdal så borde vi köra typ ett luciatåg till häst såhär vid jul :P Det vore verkligen supermysigt =D
Imorn så ska Madde och jag dra iväg till Kramfors en sväng för att gå på Dollarstore =D Men innan det så blir det en ridtur med Damen =D

Gammal suddigbild :P Klad hest =)

In the snow

Måndagen den 12 December


Hej!


Gick till stallet direkt efter jag kommit hem. Tog in Dino på en gång och myste med henne ute i stallet en stund. Kände på såret som hade typ läkt ihop helt, tog sedan ut henne för att longera och kolla om hon haltade, men icke så då blev det en ridtur tillsammans med Isabell & Millan, Vi red en sväng runt gropen, och travade lite (iallafall dte lilla vi fick till) och galopperade 2 backar. Bara att plumsa i snö var rikligt med träning! Hade även idag lindat benen på Dino för skarens skull men det gick riktigt bra att rida runt gropen ändå! Dino sökte sig bra neråt när hon slappnade av så beröm till damen =)
Vi skrittade en bra bit innan vi gick hem =) lugn och fin skritt hem också, väl hemma så stretchade vi mycket så att hon inte ska få träningsvärk!
och klippningen är ju det bästa vi någonsin gjort! =) Inge svettig alls när vi kom hem =D
Julbild från i helgen =)

Foto: Matilda =)

Random bilder!

Dino kan vinka =)

Vinka vinka ;)
snöflinga i mann =)
snöflinga i Dinos man
lika barn leker lika ;)


en fin bild =)

dampa =)

Blood!

Söndagen den 11 December


Hej!


Skulle ut tillsammans med Isabell idag, det hade frysit på så det var skare, så jag lindade Dinos ben. Red ut för att möta upp med Isabell & Millan, Dino tyckte att det var jätte roligt med snö! Så efter att vi hade skrittat ett tag så hoppade vi över ett nedfallet litet träd och galopperade en stund, tog in henne och då travade hon, och oj vad glad hon blev =D och jag med. Lyckliga sprang vi genom snön, skrittade sedan över rakbanan eftersom det var en djungel av hängande bjökar som döljde vägen. sedan mötte vi Isabell och Millan, vi gick en stund och sedan småtravade vi lite =)
Vi stannade och kollade lindorna och då kom Dino och Millans rumpor lite för nära så Millan blev lite sur och sparkade Dino. I Chock såg Dino jätte halt ut eftersom hon höll upp sitt ben. Hoppade av och kollade upp det och Millan hade träffat en bra bit nedanför bakknät, och det var knappt ett brod hår (inte allt stort eller djupt) då den hade träffat på lindan och underlägget, det kom lite blod men jag försökte kyla ner så gott jag kunde med snö, det är tur att Dino är så snäll. Gick runt med henne en stund för att kolla efter hälta men inget som syntes i snön. Så vi gick hemmåt. Och hemma på planen så kollade vi efter hälta i traven men där visade  hon igenting men i skritten så gick hon inte ut hela steget. Så vi gick in i stallet och klädde av och tvättade med vatten eftersom man inte fick använda jodopax enligt agria (skado-appen jag har på mobilen) =)
Isabell tog och kollade upp Dinos fötter och såg att hon var inte ordentligt verkad på strålen, och sa att om man inte gjorde det ordentligt så kunde Dino få strålröta, vilket inte är särskillt bra. Så hon tog och började fixa iordning strålen på samtliga hovar, hon upptäckte också att på vänster fram så hade det börjat bli röta, det stank så fruktansvärt äckligt och det varade lite också, inte mycket men ändå. Isabell tog iallafall bort det och gjorde det hon kunde med de redskap hon hade att använda. Hon kollade runtom på alla föttterna och hittade flera fel på skoningen och att hennes fötter var snea och så vidare. Förmodligen så är det väldigt stor orsak till att hon "släpar" ena benet och att hon inte rör sig som hon ska eftersom vilken på skoningen är totalt fel.
Sökte efter en bild google efter strålröta
http://www.google.se/imgres?q=str%C3%A5lr%C3%B6ta&hl=sv&sa=X&biw=1366&bih=667&tbm=isch&prmd=imvns&tbnid=-wYK0ZQPz3GrqM:&imgrefurl=http://www.hov-hanna.se/dissekering.html&docid=el0lxab1i8dzqM&imgurl=http://www.hov-hanna.se/000_0137.jpg-for-web-normal.jpg&w=320&h=240&ei=9e7kTr-0IoP14QT-49CEBQ&zoom=1
(det här hade vi inte velat ha)

Strålröta

(information ifrån apotekets hemsida)

Strålröta är en infektion i hornet i hästens hov.  Strålrötan uppkommer oftast i strålfårorna, vid strålen i hoven, men kan även angripa andra delar av hoven. Många gånger är flera hovar drabbade samtidigt. Orsaker till strålröta kan vara att hästarna är mycket stillastående eller står på blöta och/eller smutsiga bäddar. Trånga hovar och alltför kraftig verkning av strålen kan också påverka negativt.
Symtomen vid strålröta är att hornet i hoven mjuknar, det blir geggigt och luktar illa. Om man inte behandlar strålröta kan problemet nå kötthoven vilket gör att det kan blöda och hästen kan ömma vid tryck exempelvis vid hovkratsning eller stenigt underlag.

Exempel på behandling vid strålröta är att skadat horn skärs bort samt speciella hovbandage och hovbeslag. Detta åtgärdas av veterinär eller hovslagare.

Förebygg

För att undvika problem med strålröta är det viktigt att hoven verkas på ett korrekt sätt och att stallplatsen regelbundet utgödslas för att hålla bädden ren och torr. Hovarna kratsas ur varje dag när hästen tas in. Kontrollera att inte stenar och andra föremål fastnat i hoven. Lite jord eller sand i hoven kan däremot vara bra som skydd mot gödsel och urin när hästen står på stall.

http://www.apoteket.se/privatpersoner/djur/Sidor/Hast_Hov_Stalrota_Allmant.aspx
Isabell råkade också skära sig och det sprutade blod ifrån hennes tumme, men det fanns plåster i stallet <3 jobbigt läge när hovslagare kan slarva så mycket. Jag skulle också få ont i min rygg om jag hade 2 olika höga sulor på mina skor...
Så i Julklapp så ska Dino få en ordentlig skoning och ett 3-delat bett i rätt storlek =D Och med en ordentlig skoning så kanske kon kan få bättre genomtramp! =D hoppet är uppe nu!
Tog sedan och mockade 3 boxar medans Dino stod inne, Dino fick inte gå ut nå mer utan hon fick massa hö och 2 äpplen och då var hon nöjd =)
Avslutar med en julbild =)
Nanana söthästen <3
foto: Matilda

NH-dag

Lördagen den 10 December

Hej!

Det blev ingen ridning idag eftersom Det hade snöat så mycket och klabbade, och igen dera av Ghetto lr Dino har sulor. Så jag och Matilda tog och körde NH istället.
Matilda Tog lite julbilder på mig och Dino idag =) Ni får se resultatet i slutet av inlägget.
Mycket nöje, först lite basics och sedan provade vi 8-volten med hinkarna, lät Matilda prova också, hade en föraning om att hon kunde bli lite förbannad över det hela, men till min förvåning så var hon ascool och Matilda skötte sig jätte bra =).
Vi tränade lite uppmärksamhet också, fick lite små ug på att prova någonting nytt så jag tog fram 4 pinnar som jag satte upp som en gång med 2 mittemot varandra. Min plan var att skicka Dino igenom den men hon tyckte att det var lite små krångligt så hon stod och småstegrade till en början och när hon väl gick igenom så småsprang hon. Men men, men lite träning från båda hållen så var det lugnare så då minskade jag avståndet och jobbade med att led i henne och stanna henne. Hade så smalt att bara hästrumpan var centimeter ifrån =) Duktig Dino, hon var jätte duktig =)
Sedan så släppte vi ut Damerna till grabbarna, det började bli kallare så Dino fick ha sitt nya regntäcke =)
Sedan så satte vi oss och smörjde upp tränsen =)
här så ser hon ganska så stor ut =) kollar in i kameran ;)
Min söta tjej =D
Foto: Matilda

Tävling =)


http://mindwideopen.blogg.se/2011/december/lucka-4-vinn-en-repgrimma.html#comment

Barnvänlig häst

Lördagen den 3 DecemberHej!

Blev en lite senare tur än fast vi hade ljus kvar =) Dino var sugen på att komma in så idag tog vi hackamore och red barbacka för jag orkade inte sadla och hålla på.
Vi for iallafall ut och Dino var ganska speedad till en början men sen så blev hon lugnare, vi skrittade ett bra tag och gick över vägen för att komma runt gropen. Vi gick första halvan av backen och galopperade resten, vi skrittade och galopperade idag, blev lits smådamp/bråk ibland men det löste sig vi tog ca 4-5 smågalopper och vissa stunder så fick hon den där riktigt runda och rullande galoppen, jag tror att hon inte är fyrtaktig då... Vi mötte iallafall lite folk ut i skogen idag, varav en flicka och hennes mamma, flickan var väldigt intresserad av Dino och frågade varför hon var olka färger (klippningen) jag berättade lite och frågade om hon ville klappa, och det ville hon =) Dino var så snäll så! Flickan fick till och med mata henne med lite godis =) nom nom sa Dino. Flickan tyckte att Dino hade ett konstigt namn och att hon såg ut som en tävlingshäst :P haha vi gick sedan vidare och fullt ös igen sa Dino, hon var ganska frammåt idag :P
Sedan skrittade Vi hem och då skötte hon sig jätte bra! Jag sa till henne att om hon inte skrittade lugnt så fick hon lov att jobba i form, men det blev ju knappt så :P Väl tillbaka på gården så muppade hon sig lite över den där plåten igen så då hoppade jag av och visade lite och så fick hon lov att gå in i Gunnars nybygge! Spännande !! Det gick bra, tog sedan in henne och borstade upp för att sedan släppa ut! Men när jag släppt henne så skulle hon stå och mysa vid insläppet <3 Min fina häst =D

Haha från i vintras :P

Foto: Madde

RSS 2.0