Dino vet vad som krävs!

Lördagen den 31 MarsHej!


Idag så är jag riktigt solt över Dino och ni ska få veta varför.
Jag tog och sov igen några timmar imorse så jag var inte i stallet förens 11 och då tog jag och mockade igenom alla boxarna innan jag hämtade in Dino.
Tog tredelade bettet och snokrem på tränset idag eftersom jag ville prova hur det funkade och det blev som vanligt barbacka.
Det här tränser hade vi =) fast med 3-delat äggbett. Bild från i somras
Foto: Madde =)
Vi red ut och Dino var till en början ganska spänd och pigg men efter framskrittning och början till formarbete så började hon slappna av. Min planering idag var att jobba med galoppera ute i det fria. Och eftersom hon inte haft någon takt i traven på bettet så börjar vi oftast med att galoppera eftersom hon kan det. Vi galopperade ganska länge och hon hade för sig lite små damp här och var så det var bara till att ta in och sakta av och börja om när det blev för jobbigt.
Vi fortsatte sedan med att jobba med formen i skritten, hon ville verkligen springa då så jag hade det jag gjorde med att lugna ner henne och hitta formen så gick hon ner ovanligt bra och blev mjuk och avslappnad, då berömer jag henne och mjuknar och länger tygel lite. Hon vet vad jag begär och när hon gör det så gör hon det till 130 %
Vi vände efter en bit och fortsatte med skritten och arbetet. Vilken pärla, eftergiften börjar sitta riktigt fint numera! =D Så duktig häst <3
Vi tog sedan en galopp i en backe och i kurvan så körde vi förvänd, hon börjar vara riktigt duktig på det nu.
Vi galopperade en bit när det blev platt men eftersom den kom en 90 gadig kurva så saktade vi av och då gick hon över i trav och travade en liten bit och jag märkte att hon inte skulle fortsätta så länge till så fattade jag galopp igen.
Vi fortsatte vårt arbete med galoppen och jag blev jätteglad när eftergiften funkade så bra på henne, jag hade till och med längre tyglar och arbetade henne ändå. Jag begärde galopp med form och hon gav mig det utan problem och det gick i riktigt bra hastighet.
Vi vände efter en nedförsbacke och galopperade hela vägen upp på toppen av gropen igen. Jag provade någonting som jag ofta gjort med pigga ridskolehästar som man galopperar. Att kontrollera hastigheten med andningen, ja det låter jätteskumt jag vet men det funkar faktiskt lite :P
Ja så jag andas väldigt ljudligt och inandningen och utandningen och Dino börjar automatsikt anpassa galoppsprången till min andning, det var jätte coolt! =D Dino saktade faktiskt in och jobbade ändå.
Sedan så skulle vi rida ena halvan av gropens sträcka för att komma hem så vi vände och gick samma säg tillbaka, och då försökte vi oss på lite trav och det gick ganska bra. Det blev lite fler travsteg än sist i alla fall.
Vi skrittade sedan ett tag och tog sedan 2 galopper till i hennes "svagare" varv som hon inte är så mycket svagare i numera. =)
Och efter den sista galoppen så bad jag henne till att bryta av till trav och det gjorde hon och då gjorde hon ett tappert försök att jobba med traven än fast det var lite klurigt så fick hon till det och när jag kände att traven var ren så saktade vi av till skritt och jobbade med den en stund innan vi gick över vägen och sedan hemåt. Dino tyckte att hon hade varit duktig och att hon fått sig ett bra arbetspass så hon skrittade lugnt och fint hemåt.
Hihi ni får en bild på när jag red på Dino barbacka för första gången =p det var riktigt spännande då hon var så speedad och pigg förrut! 11/8 2009
Foto: Isabell

Ghetto- den "bäga"

Torsdagen den 29 Mars
Hej!
Idag så var jag ridsugen och Madde och Gunnar skulle ut med grabbarna och träna så då frågade jag om jag kunde få hänga med. De gick bra så jag lånade Ghetto eftersom Dino har gått tre dagar i rad så tänkte jag att hon kunde få lite vila. Vi jobbar mer till helgen.
Så jag lånade Ghetto och hängde med ut. Jag tog min sadel då Madde hade den andra bomlösa. Fixade upp henne och jag var ganska bossig emot henne så hon försökte testa om hon kunde hota mig.
När i var färdiga så red Madde och jag ut oh Gunnar körde.
Jag kände på mig att Ghetto skulle vara pigg så jag planerade snabbt att jag skulle pressa henne med formarbete.
När vi skulle börja trava så viste Ghetto inte vilket ben hon skulle stå på så då blev det jobb med att försöka få fram henne i någon form av trav då hon inte hade någon koll på läget. Jag hade även bestämt mig för att jobba med Galopperna eftersom hon tydligen inte funkar så bra i dessa.
Så vi försökte jobba med traven, jag hade Madde och Nimros vid vår sida och så fick jag lov att sitta ner eftersom hon höll på att krevera så fort jag försökte rida lätt. Sedan så kom vi till den första backen och då skulle jag galoppera henne upp för backen men problemet var det att hon "shekade" ställde huvudet åt ett håll med huvudet rakt upp i vädret så att jag inte skulle kunna få stopp på henne. Men sånt går jag inte med på så jag pannitade henne och backade henne och sedan fick hon skritta en bit innan jag sedan begärde trav och form på det. Lite väl dampig blev hon sen och försökte komma undan mycket arbete. Madde och jag red ett till varv runt gropen och då fokuserade jag på att arbeta henne mera i galoppen, GCG-backen gick riktigt bra att samla upp henne, visserligen så bröt hon av precis när backen tog slut men det gjorde inte så mycket så vi fortsatte med travarbetet tills vi kom till nästa backe då tänkte jag ta en till galopp och då stack hon för mig och började studsa och då stannade jag henne igen och visade att jag inte tillät galopp på hennes villkor. Nimros fick än en gång trava om oss och då fick Ghetto vänta innan hon fick gå igen men då skulle hon försöka dryga sig och backa in i drivorna och studsa på frambenen men då var jag kvick och skänklade om henne så att hon kom framåt. Lite paff blv hon eftersom jag tog lite. Men hon staffade mig genom att hoppa frammåt och försöka galoppera och då blev jag arg på henne. Skritta skulle vi göra! Så jag fick min vilja fram och vi travade en liten bit innan jag fattade ny galopp och då gick det lite bättre men hon ville gärna gå över i slängtrav. Hon kunde tillslut trava en bit uppe på gropen och efter det så skrittade vi hemmåt.
Måste erkänna att hon är mycket hårdare än Dino i munnen, hon sliter mer och rycker i handen, då vinglar lite och kastar  men hon behöver mer hållas still i munnen på. Medans Ghetto stretar ganska så mycket, speciellt när hon inte vill jobba. Så att ni ska veta hur mycket vi hade kämpat emot varandra så var hon sjublöt av svett när vi promenerade hemåt, då började hon ge efter för formen och var villig att följa min hand och mjukna lite.
Hemma i stallet så tyckte Madde att vi skulle he på martingal och att jag skulle fara ut och provgaloppera henne för att se om det gav någon förbättring.
Så vi slängde på Dinos martingal och jag for ut igen och började trava fram henne lite innan vi tog den bättre galoppen i en lätt sluttande uppförsbacke. Hon tog den riktigt bra och jag samlade henne lite eftersom jag ville att hon skulle försöka galoppera i ett mer normalt tempo och det funkade riktigt bra, galoppen blev rundare och Ghetto belv mer följsam. Men när backen sluttade för mycket på slutet av backen så bröt hon av men jag berömde eftersom hon ändå gjort riktigt bra ifrån sig.
Vi red bortöver en bit och tog den svårare galoppen på plan mark, den galoppen blir mer explosiv och ökad då hon inte riktigt kan behärska den än. Det behöver tränas på. Vi vände sedan hemmåt och travade lite och gick en bt ner i backen för att vända och ta den svårare galoppen uppför backen och den var åter igen explosiv men hon fick ändå galoppera på lite mera eftersom hon gjorde rätt.
Sen vände återigen och vandrade mot stallet. Nere vid vägen så gjorde jag halt och ville att hon skulle stå still... lite problemaiskt... så jag försökte få henne att söka sig lite neråt men då försökte hon komma undan genom att backa och dampa på så jag drygade med henne en stund innan jag tillslut beslutade mig för att sätta lite extra press på henne så jag vände henne och gav galoppskänkel och krävde kortare galopp och lite form, jag drev henne samtidigt för att få ett undertramp och då ville hon vara tuff tillbaka så hon studsade lite rakt upp och ner samt tog några tigersprång men jag röt lite åt henne och tog ner henne på jorden igen... Och efter hon hade samlat sig så saktatade jag av och vi kunde äntligen gå hem. Det blev en hel del arbete med Ghetto, men det som känns viktigast att arbeta nu är att fokusera på galoppen och få henne att lyda ryttaren.
Jag har fått ner Dinos galopp till att jag kan samla henne och korta galoppen samt få henne att arbeta i den och hennes galopp var minst lika vildsint i början och ännu mer explosiv. Så det är ju ingenting nytt gör mig då Dino gärna dampade loss och gärna kastade under sig för att få mera tygel.
Ghetto är en tuffbrud och hon ska inte få ta kommandot över ridturen.

Besvikelse

Onsdagen den 28 Mars
Hej!Mina vänner idag så prövade jag att rida Dino barbacka med vanligt träns och tredelat bett. Jag försökte föreställa mig att jag red på hackamore men det gick inge vidare med traven. Hon hade jätte svårt att hitta takten och ville gärna slänga upp med huvudet när vi väl fick till det, sedan så svajade hon en hel del (vinglade) vilket var ganska störande. Men men Vi jobbade istället med galoppen som gick riktigt bra. På bett så kan jag lättare få henne till att jobba djupare form och få ett bättre lyft och en ännu rundare galopp. Det som var verkar ha gett bättre resultat irån hackamoret är att hon hade bättre eftergift i munnen när vi skrittade i form, hon kunde även jobba djupare så det är ju positivt! Jag har skickat efter en kindkedjetunnel ifrån Horze så den borde komma om några dagar.
Men som sagt så jobbade vi med galopperna istället och fattade lite galopp ifrån halt osv. Men vi fick faktiskt till lite trav på det bra stället där hon alltid jobba bra. Så det var roligt men jg kände att det var inte riktigt helt rent så hon verkar störa sig på bettet.
Bild från förra vintern då vi började rida barbacka och min balans var jätte dålig och Dino tyckte att jag var dryg som ni märker...
Foto: Madde
När vi försökte få till traven och hon inte fick in takten så kändes det riktigt hopplöst och jag blev så besviken att jag blev lite tårögd. När vi jobbade med hackamoret och hon travade som en klocka så är det som en dröm: att vi verkligen fixar det men när man då byter såhär så känns det som att vakna upp och hamna i elände. Snart så kan vi börja jobba med hackamoret igen och då ska vi jobba upp traven ännu mera! =D

Fortsatt jobb

Tisdagen den 27 MarsHej!


bild från förra veckan

Det blev en ridtur idag också som vanligt barbacka och med hackamore. Idag så jobbade vi med samling och att jobba med traven i backarna. Dino var super duktig och lyssnade jätte bra! Vi jobbade i princip bara på traven idag förrutom en backe då vi fattade galopp ifrån halt. Jag har faktiskt aldrig tänkt på att hon kan det, ganska skillat ändå!
I övrigt så var Dino en pärla med traven idag, hon var riktigt duktig på att samla sig och jobbade jätte fint i backarna.
Ska nog prova med bett imorgon och se hur hon reagerar på det. Antingen så funkar det super bra eller så kommer hon bli jätte dryg och hata mig för att hon tycker att jag stör henne... Bära eller brista... spänningen är stor.
Vi får se imorgon!
Bild som Madde fotade för någon månad sedan =)

Trava i backar

Måndagen den 26 MarsHej!


Idag så anlände jag först till stallet så jag utfodrade hästarna och pysslade på medans de åt. Sen så gjorde vi iordning oss för en ridtur. Likadant som alltid, barbacka och hackamore.
När vi red ut så kom det en ganska häftig regnskur över oss och vi blev ganska så blöta och bittra, helst av allt så ville vi nog gå hem båda två men vi hade just börjat arbeta så lite till fick vi stå ut med. Vi red någon vända och jobba med den samlade traven och att trava i backar. Det gick riktigt bra! Efter det så hade vi tänkt gå hem men då slutade det plötsligt att regna så vi jobbade på ett bra tag till med backträningen. Dino var jätteduktig och samlade traven riktigt bra på vissa ställen. Efter ett tag så började vi avrunda och skulle gå hem men efter att vi hade gått över vägen så ville Dino inte skritta utan jobba ännu mera med traven, söta lilla häst <3
Så vi tog och travade uppför en ganska lång halvsluttande backe innan vi sedan vändre och skrittade hem. Bra avslutning då hon jobbade jätte bra! =D
Det kanske inte betyder så mycket för andra att trav ute i skogen eller att rida lätt bara sådär men nu när vi har haft så kämpigt med det så länge och antligen fixar det ordentligt ute i skogen så är det verkligen hur kul som helst! Det är inte bara jag som tycker det utan Dino älskar verkligen när hon gör rätt och när jag berömmer henne exakt när hon tar de där travstegen, numera så känns det verkligen som att hon försår vad jag är ute efter och förstår det jag ber om. För hon vill verkligen göra rätt och när hon då får beröm så vill hon bara göra det ännu mera. Därför så kan det bli så att hon gör jätte bra ifrån sig med traven och då saktar vi av och jag berömmer henne. När vi då fortsätter så ville hon trava ännu mera eftersom jag blir så glad och tycker att hon är duktig. Hon verkar också förstå att hon är duktig och blir nästan lite mallig ibland.
redigerad bild på snyggingen
Vi hade aldrig kommit så här långt utan Maddes hjälp och stöd! Hon har verkligen peppat mig till att kämpa och har förstått när det har gått skit och man tycker att det är jobbigt så säger hon bara att man ska försöka igen nästa gång. Även fast hon inte har ridit Dino på väldigt länge så har hon ändå förstått att vi behövt jobba med vissa saker så som tömkörningen eller byta bett. Att vi inte har kunnat göra saker bara rakt av utan att vi har fått göra lite omvägar för att få det till att funka. Tack Madde! Du är en riktigt bra förebild och coach!

Min pärla!

Fredagen den 23 Mars


Hej!Idag var det en vanlig dag och jag var uppe i samma tid som vanligt och gick till stallet strax efter 9. När jag kom dit så stod hästarna och mumsade i sig morgonhöet. Så jag pysslade på en stund och fördrev tiden med att hoppa hopprep. Gjorde ordning Dino enligt det vanliga barbacka och hackamoret samt benskydd.
Vi red sedan ut och skrittade länge och väl i maklig fart. Vi stressade inte för fem öre så vi tog det lugnt ganska länge innan vi galopperade en bit och fortsatte att arbeta med traven. Idag så arbetade vi på samligen när vi travade.
Vi gjorde även en hel del övergångar från trav till galopp och galopp tillbaka till trav. Dino var riktigt duktig idag och var inte alls pigg utan jobbade när jag begärde arbete och hade som alltid energi över men hon var inte lika stark idag som hon var i onsdags. Sedan så blev det heller inte så mycket kastning med huvudet. Vi tog trav på några småställen här och var och nu fattar hon direkt att jag vill att hon ska trava. =D
Den sista traven vi tog var jätte bra! Hon samlade sig super bra och orkade korta sig, vilken pärla jag har! Skulle inte velat ha någon annan häst!
Mobilbild från idag efter ridturen, min lilla Dino <3
Jag invigde min nya vår/höst jacka, den är rosa men det gör inte så mycket eftersom den är vindtät och är gjord av bra material.
Kan sänka huvudet för tryck =) praktiskt!
Det är lite svårt att fota ett stort hästhuvud och mitt eget sjäv.

Otroligt!

Onsdagen den 21 Mars


Hej!Även idag så gick jag till stallet på morgonen, vi begav oss ut i det härliga vädret. Som vanligt barbacka och med hackamore.
Vi skrittade bra länge innan vi började arbeta. Dino var jätteduktig idag, hon ville verkligen jobba med mig även idag. Hon hade bara några små ryck men sånt får jag räkna med till en början.
Vi jobbade med både trav och galopp idag men mest med traven. När vi sprang tillsammans med Rambo & Gunnar så blev hon jätte stark, det var ju inte så roligt men vi får jobba på egen hand istället.
Annars så gjorde Dino jätte bra ifrån sig idag också. Jag trodde aldrig att vi skulle kunna ta trav vart som helst runt gropen! Det kändes långt bort redan för 3 månader sedan! Men hör och häpna, för nu jobbar vi stenhårt på att få ihop oss!
Nu fattar vi traven lite var stans och försöker jobba ihop skritten i en någorlunda bra form men det börjar arta sig.
Vi hade i alla fall jobbat minst 2 varv runt gropen innan vi gick den sista vändan hem. Vi tog trav där vi inte brukar trava och skrittade där vi brukar trava, gick super! Efter det så tog vi en av de 2 backar som vi brukar galoppera, jag gav riktigt långa tyglar och gav galoppskänkel, lite väl mycket farmmåt men annars så gicfk det riktigt fint, tog tyglarna och sansade galoppen tills hon saktade av till trav och så saktade vi av till halt därifrån. Den sista backen så skrittade vi på lång tygel utan problem och skrittade en bra bit innan vi avslutade med kort trav i några kurvor och längs med storvägen. Sedan saktade vi av i lugn och ro till att skritta innan vi skulle gå över vägen. Efter vi hade gått över vägen så märkte jag att Dino var nöjd, hon lunkade på i jätte avslappnad skritt och hade inte alls bråttom. Slönt att veta att vi gjort ett bra träningspass. Sista biten innan vi var på stallplanen så red jag utan att hålla i henne, och lyssnade nog bra på skänklarna. Det blev ingen skänkelvikningsträning idag heller då hon gjort så bra ifrån sig!
''
Gammal bild
Foto: Moah

Est magnifique

Tisdagen den 20 Mars


Hej!
Nu ni! Nu är vi på G! Idag så blev det en tidig dag i stallet för att fara ut på en barbackatur åter igen men hackamoret.
Försökte korta den som mest idag, Gunnar va ut med Nimros samtidigt så vi gick ut efter dem.
Vi red åt andra hållet runt gropen så att de inte skulle hamna bakom oss. Din var riktigt fokuserad idag, hon var ok med att skritta länge och kunde till och med ta en backe i skritt. Sedan försökte vi jobba lite med traven men det var lite svårt till en början så vi tog första galoppen i en backe, det gick jätte bra, väl uppe på gropen så saktade vi av till trav. Hon börjar fatta att jag vill att hon ska gå ner till trav efter galoppen och det är riktigt bra!
Sedan så var hon nöjd med att jobba i form ingen kastning eller någonting, sedan så travade vi på raksträckorna utan problem! Hon verkar fatta vitsen med att trava och hon tycker ju också att det är roligt.
Vi vände och fortsatte jobba med traven, så då travade vi uppför nästan en hel backe. Mer travarbete
och vi jobbade en bra bit innan vi vände igen och då arbetade med galoppen. Jag lät henne även få öka/länga galoppen i en brant backe, hon blir ju inte astaggad så det funkar riktigt bra. Mer travjobb på det för att sedan vända igen och köra backen upp igen och efter det börja gå hemmåt. Vi la in lite mer travarbete och några galoppen. Jag gav henne även travskänkel på lite udda ställen och då tog hon den nästan på en gång. Nu börjar det gå bra!
Vi avslutade en en ganska fri galoppbacke och efter det avsaktning till trav, då blev hon lite för farmmåt men efter lite arbete så jobbade hon lugnt på med bra takt. Vi travade längs med stora vägen innan vi gjorde halt och gick över.
Jag tyckte att Dino hade skött sig så exemplariskt att jag hoppade av och gick med henne hem. skönt att få sträcka lite på benen. Men hon hade kämpat bra och var ganska svettig.
I stallet så bytte jag träns igen till cobtränset då hamnade tränset där jag ville ha det. Så nu får jag köra på det där! =)
Ni får en gammal bild!
Foto: Matilda

Sadelsugen

Hej!

Jag är sugen på att skaffa mig en riktig sadel nu. Eftersom vi har jobbat mycket med ryggmusklerna på sistonde så har Dino blivit mycket starkare i ryggen och hennes muskler har faktiskt växt! Glädjeämne!
I höstas när Isabell tog upp sadelprovare så sa hon att Dino behövde mer muskler för att kunna bära sadel igen och då hade hon knappt några synliga muskler alls!
Men nu så har de börja komma på riktigt och då slog mig tanken att skaffa en ordentlig sadel, jag har tänkt mig en syntetsadel helst från Thorowgood.
Vi prövade ju Isabells gamla (det märket) men på den sadeln så var manken låg och som ni kanske har listat ut så har Dino en lite högre manke... Eftersom Millan hade haft den så var den lite vid så den gled fram över manken när vi red, lite jobbigt.
Sedan så var Isabells sits kanske 16-17,5 och jag skulle nog behöva en lite större än så, så ni får väl tänka på det när ni får se bilderna.
skritten
traven
Galoppen

Jag har även provat Ghettos gamla syntetsadel men den låg inte bra baktill eftersom den glappade. Fick stlsits även i den.
skritt
trav


galoppen


Men jag ska nog avvakta med sadeln ett tag till kanske någon månad men förmodligen innan sommaren så att hon inte hinner bli tjock & fet av allt gräs.

Ingenting är omöjligt!

Söndagen den 18 MarsHej!
Idag så var jag inte så jätte pigg men jag åkte ändå till stallet fast lite senare än vanligt, hästarna ar ute och jag gick och plockade in Dino, hon kom till inlsäppet så fort jag närmade mig hagen.
Hon fick stå på gången medans jag borstade upp henne, hackamoret och barbacka kändes som en bra idé.
Jag hade tagit mjukisbyxor och hade tänkt rida i det, igentligen inte så smart eftersom man halkar runt på hästryggen i dem...
Vi skrittade ut och det var riktigt mysigt att bara gå och vi jobbade lite med formen och även med lite galopp och trav.
Jag är inte så sugen på att skriva något mer idag men det gick bra och jag är nöjd med ridturen.
När vi kom tillbaka till stallet så gjorde vi några skänkelvikningar innan vi gick in. Dino stod och drack innan jag täckade henne igen för att gå ut. Jag fyllde ett hönät full med hö och bar ut det samtidigt som jag hade Dino i grimskaft på andra sidan. Släppte ut och gav alla hästarna var sin hög med hö att mumsa på.
Bild från i höstast
Foto: Matilda

Ombytta roller

Lördagen den 17 Mars
Hej!Gunnar hade släppt ut halv 9 idag så jag planerade in ett lite senare förmiddagspass som jag planerade ihop tillsammans med Matilda.
När vi kom dit vid halv 11 så mockade vi först 2 boxar var och sedan hämtade vi in damerna ute i hagen, gjorde iordning dem och red sedan ut. Det var så länge sedan vi umgicks så vi hade mycket att prata om. Jag tog hackamore på Dino och red barbacka idag igen.
Matilda hade den vanliga utrustningen + att hon tog den svanskappa som jag har haft på Dino. Sedan hoppade vi upp och red ut, Dino var lugn som en filbunke idag när vi red ut, riktigt skönt att hon var så loj.
Vi skrittade ett bra tag och tog en liten galopp på toppen av första backen. Det gick bra för både mig och Matilda, vi travade uppe på gropen och och det gick ganska bra. Dino hittade travtakten riktigt fort men Ghettos hjälp.
Vi fortsatte jobba och Ghetto hade problem att ta sig fram eftersom hennes broddar är lite för slitna så hon halkade en hel del.
Men vi galopperade lite och försökte oss på lite trav det gick bättre för mig och Dino än för Matilda och Ghetto, för ovanlighetens skulle, sedan så fick Ghetto nå frispel och ville inte gå frammåt utan stod och backade rakt upp i snödrivorna. Väldigt skumt beteende, men Matilda fick jobba med det ett tag innan vi kom oss vidare. När jag och Dino gick uppe på gropen så var Dino jätte duktig och fin tog både kort trav i form och kort galopp i form, hur fin som helst!
Sedan så började vi gå hem, vi tog någon trav och Matilda skrittade de gånger jag tog galopp i backarna och den sista backen så tog vi galopp och gick över i kort trav och travade den bra bit frammåt, vi saktade sedan av och vände om för att möta upp med Matilda & Ghetto och därefter så skrittade vi hem med lite formjobb och hemma på planen så gjorde vi några skänkelvikningar.
En bild på oss damer som Madde har tagit =) Ghetto ser så himla söt ut! =D

Härligt

Fredagen den 16 MarsHej!


Dino fick vila på onsdag och torsdag eftersom jag åkte bort på onsdag och på torsdagen så små regnade det så jag tappade lusten att rida.
Men idag så promenerade jag i vanlig morgontid till stallet så jag var där strax innan halv 10. Så jag bröjade fixa iordning hackamoret, bytte träns så att det skulle bli mindre. Jag vill inte att den ska hamna för långt ner på nosryggen.
Men som vanligt så red vi barbacka och for runt gropen ett par vändor. Vi jobbade med att få till traven idag också, Dino var duktig och vi tog en hel del galopper också, Dino var var duktig men hon har lite dåligt fokus när jag bergär trav, istället så fokuserar hon på att kasta med huvidet även fat jag inte tar i henne. Jag tror att det är lie protest över att jag kontrollerar farten men jag vet inte. Men när hon slappnar av och hittar en låg form så hittar hon lät takten och stödet av min hand och då travar vi och då försöker jag bli så mjuk i handen som jag kan.
På slutet när vi skulle börja gå hem så tog vi 2 galopper och efter den sista så saktade jag av henne till trav och då tog hon jätte bra trav och hade formen och stödet, efter att hon hade hållt den i 30-40 meter så saktade jag av henne till skritt men då ville hon fortsätta jobba så hon gick automatisk upp i lugn kort trav och tog stöd i handen. Då fick hon hålla den tills vi skulle gå över vägen och efter det så hade jag tänkt skritta av men det ville inte Dino så då gav jag henne travskänkel och så vips så travade vi igen i den lugan stadiga traven. Så härligt sedan saktade vi av och gjorde en fin halt. Och vände ner på skogsvägen och skrittade hem, hon hade varit så duktig att hon inte behövde göra några skänkelvikningar hemma på stallplanen.
En gammal galoppbild från förra vintern
Foto: Madde
och en liten glad häst =)
Foto: Moah

Stormvind

Tisdagen den 13 MarsHej!
Idag så var jag i stallet runt halv 10 så jag gjorde iordning frukost åt alla hästarna jag hade inte så mycket att göra medans de åt så jag gjorde lite nytta och tvättade ur Ghettos vattenkopp som hade börjat lukta lite illa sedan så passade jag på att rengöra Dinos också. Damerna brukar oftast snylta ur grannarnas vattenkoppar och om de då inte dricker ur sina egna så blir de rätt så äckliga med tiden.
Sedan så gick jag upp och hämtade ett par andra tyglar åt hackamoret eftersom de är så stora så har vi gjort en knut längst ut och när man arbetar så är det lite drygt när den far och lägger sig typ mellan benet och Dinos sida. Ja i alla fall så bytte jag och gjorde sedan iordning Dino och så gav vi oss av ut i stormen, det blåste jätte mycket men vi höll oss kvar på backen. Iblnd brukar ju vissa hästar bli rädda när saker och ting flyger och fladdrar men Dino var supercool. Vi skrittade till en början på lång tygel och sedan försökte vi jobba med lite form men det är lite svårt med hackamore eftersom hon gärna blir lat när jag begär formen på hackamore. Sedan så hade vi x antal bråk idag också då hon helt utan förvarning kan börja kasta med huvudet. Men det tror jag att vi får träna på, för ibland håller jag inte ens i henne och vipps så kastar hon upp. Som sagt vi får jobba på det.
Bild från förra året i April från gropens topp, här rev vi också på hackamore.
Vi red ungefär 2,5 varv runt gropen då jag vände och gick vissa sträckor flera gånger. Jag fokuserade även idag på traven och vissa stunder så var hon superduktig och ville bara fortsätta. Sånt är jätte kul och de andra gångerna så peppar hon sig själv och slänger över sig i kortgalopp. Vi jobbar även vidare på det. Men hon var riktigt duktig med traven idag ändå, så fort hon faller in i traven så försökte jag mjukna så mycket jag kan men länga tyglarna funkar än så länge inte så bra.
En annan händelse som gjorde mig extra stolt var att när vi skulle sakta av precis innan en utförsbacke så proade jag och tog in och då saktade hon av till mycket lugn trav och sedan skritt och så gjorde hon en jätte fin halt. Hur kul som helst! =D
Hade faktsikt några bilder när vi står still när vi gick runt gropen med Isabell & Millan
Foto: Isabell

Efter det så började vi gå hemmåt och där tog vi 2 galopper i 2 backar, den första var helt otrolig! Dino tog kort galopp och höll samma tempo utan att jag behövde "hålla" henne. Det är det som jag har planerat att arbeta fram med hjälp av hackamoret, att lära henne eftergiften genom att mjuka. I bett så brukar hon bli jätte stark i munnen och bara dra frammåt för att få springa fortare, det blir väldigt tröttsamt i längden. Så nu hoppas jag att det här funkar!
Efter den andra galoppen så bromasde jag henne och lät henne göra en övergång från galopp till trav och det gick jättebra! Och sedan höll hon galoppen en längre bit med några få insalg av galopp på frambenen men ändå, sedan saktade vi av och gick över storvägen för att sedan lunka hemmåt.
hon var lite svettig på ryggen idag också så då fick hon stå inne medans jag mockade 2 boxar sedan så fick hon gå ut i stormen igen.
Avslutar med en till krambild <3

Nemen!

Måndagen den 12 MarsHej!


Jag satt och pluggade imorse så jag gick inte till stallet förän klockan var 14.30-15.
När jag gick förbi hagen så plockade jag in Dino på en gång, ja funderade på att rida på hackamoret idag och det blev så, jag borstade upp henne trots att massa hår var kvar men det är ju vår nu så hon lossar bara vinterpälsen.
Vi tog alltså hacket och for ut barbacka, red runt gropen som vanligt och det funkade faktiskt riktigt bra med hackamoret, med undantag för när Dino tycker att hon ska få springa fort och jag inte tycker det då började hon fjanta på och kasta upp med huvudet. Men å andra sidan så lyssnar hon riktigt bra på samlande hjälper med hacket och inte som i vanliga fall då hon oftast kämpar emot handen.
Men vi jobbade istället med att försöka få till traven och det gick riktigt bra så fort vi hittade rätt läge med handen och hennes form så gick det som en dans och Dino travade kort och fint! =)
Jag kunde inte låta bli så vi tog ungefär 1,5 varv runt gropen och hon fick inte galoppera någonting eftersom jag ville fokusera på traven. Som sagt så gick det jätte bra och jag blev jätte glad och Dino tyckte också att det var roligt att få beröm och att få trava =D

bild från 2011-02-26, ungefär ett år sedan :P
Foto: Madde
Sedan skrittade vi i lugn och ro hem och gjorde några skänkelvikningar, det gick också mycket bra. Dino fick stå på gången medans jag mockade hennes box, hon var lite svettig där jag suttit så jag borstade upp det och lät det torka medans jag mockade 2 boxar till. Efter det så släppte jag ut henne och promenerade hem igen.

Simply the best

Lördagen den 10 MarsHej!Såhär dagen efter så är axlarna, skuldrorna och armarna ganska möra. Men jag hade ändå planerat en liten lugn tur runt gropen med Dino, så att hon inte bara skulle få stå och vila hela dagen. Det blev lite senare på dagen men det var inga problem att ta in henne uatn hon följde glatt med in. Barbacka och sidepull blev det idag igen. När vi red ut så ville Dino ta vid där vi avslutade igår, full kareta ut å kut... men hon fick hålla sig och jag begärde lite jobb. Det är tur att hon är så arbetsvillig.
Men vi skrittade mycket och jobbade i from, olyckligvis så kom det en stor regnskur över oss så blev genomblöta men arbetet fortsatte.
När det bara var 2 små,lätt lutande uppförsbackar kvar så tog vi galopp på dom. Det gick väldigt bra, jag begärde att hon skulle ta lite form så att hon skulle runda sig. Det gjorde hon, efter den andra backen så blir det plant och lite slingrig väg. Där när jag saktade av så tog Dino lugn kort trav och föll ner i en väldigt fin form. Jag berömde så mycket som jag bara kunde och när hon höjde huvudet så begärde jag form igen och då gick hon ner utan problem. Bara det lilla att hon självmant väljer att fatta lugn trav efter galopp gör mig så otroligt glad! =D
Jag är verkligen stold över min lilla Dino, hon är en fanastisk häst som alltid försöker och ger alltid 110%.
Ni ska få några smakprov från en barbackafilm som jag klippte några bilder ur... om ni vill se filmen så får ni säga det =)
Foto: Madde
Det är alltså bilder på Dinos korta trav och lite skritt.
korttrav på lång tygel =D


vi kan!


skritten

skritten
Min och Dinos hoppdebut

Fredagen den 9 MarsHej!


Idag blev det en spännande dag med blandade känslor. Jag befann mig i stallet halv 10 och började packa in i lastbilen. Det uppkom lite småstrul innan vi skulle åka men det löste sig.
Väl på ridskolan så skötte sig Dino jättebra men jag var ändå lite orolig över att lämna henne ensam ute i stallet, visserligen så hade hon fått en portion hö i nät som hon kunde mumsa på.
Som sagt så skötte hon sig bra och jag satt uppe i cafeterian och lyssnade på teorin. Efter det så byggde vi fram banan och gick igenom den.
Jag fick sedan veta att jag skulle starta sist och då hade jag det ganska så lugnt ett tag, sedan så började jag gör iordning Dino och så, hon var jättelugn och jag var jätte nervös.
Mina vänner kom och hejade på oss. Jag har så fina vänner som stöttar mig, det kom och försökte lugna mig men jag var ganska så nervös redan då. Jag hade i princip hel supporten där, Madde, Isabell, Matilda, Moah och Elin. Det är skönt att ha vänner som bryr sig. <3
De trodde inte att Dino skulle bli kaos ute i manegen men jag var inte så säker på det. 
Jag fick ha samma uppvärmning som de andra trots att deras hästar gått minst en gång tidigare under dagen, det kändes lite snopet men det var inte så mycket att göra åt. Under värmningen så var Dino helt galen, superhård i munnen och hade ingen koll på benen men det har väldigt mycket att göra med att jag var så nervös och spännde mig. Allting av det som gick dåligt skyller jag på mig själv, Dino gjorde ingen fel utan det var jag som påverkade henne. Efter framridningen så hade vi knappt kommit igång och mina händer hade redan då domnat bort, en smula skrämande...
Under framhoppningen kom vi knappt fram i galopp och det var endast det sista hoppet vi tog som jag var nöjd med. Sedan så gick vi in på banan och skulle trava runt. Dino och jag passade & töltade runt som nå mähe...
Sedan så började de andra hoppa, de höjde åt tjejen som red innan mig och när det blev min tur så var jag vansinigt nervös, så vi körde och vi kom ju över hindren utan att riva, men min balans var inte som den borde vara, sen så har jag ju alltid haft stora problem med mitt överliv när jag hoppar, jag har en tendens att falla frammåt med det efter hindren vilket gör att jag hamnar i obalans.
I alla fall så hoppade vi första, andra hindren utan fel men då när vi kom på det 3:dje så styrde jag för dåligt och var i obalans så Dino tvekade så då hoppade vi om det hindret och fortsatte med banan, efter vi kommit i mål så trodde jag att jag skulle kräkas, jag mådde så fruktansvärt illa och och var helt säker på att jag skulle behöva lägga mig på sidan av Dinos manke och kräkas ifrån hästryggen. Nervositeten tog sig i uttryck då men jag kämpade emot, jag funderade på att kasta in handduken men jag kände att jag inte kunde ge upp när vi kommit så långt!
Tjejen som red innan hade sin omhoppning innan mig, dock så vägrade hennes ponny igen på nåt hinder. Sedan var det våran tur igen, jag försökte att få in galoppen på Dino, eftersom jag tänkte att hon hon kunde galoppera så kunde jag hantera hastigheten och min egen balans bättre men det var lättare tänkt än gjort. Dino flög över hindren och och jag och min sketna balans kunde slänga oss i vägen i det tillfället, det var inte bara en gång jag halft låg över hennes manke, trots det så hade ja aldrig känslan av att jag skulle ramla av. Även fast jag ser på filmen Isabell filmade så ser det ut som om jag skulle ramla av i alla fall 2 gånger. Men jag tror faktiskt att Dino lugnade sig tills jag återfått balansen igen.
suddig bild från filmen...

inte lika suddugt men i alla fall, första hindret.
Det hinder jag ogillade mest var det sista hindret där man hoppade emot den andra ridplanen, där hänger ju en lina och det jobbiga blev då att jag styrde rakt fram och Dino gick rakt fram men då måste man även gå igenom mållinjen strax innan snöret det fustrerade Dino en smula men hon fixade det! Det hindret har jag granskat på film och jag minns att jag tappade balansen igen efter det och på filmen framkommer det att hon blir så frustrerad av mållinjen att hon hoppar jämnfota ( kastar ) sig förbi det hela. Det förklarar lite varför det kändes så konstigt.

Banan
Men jag är så glad att vi tog oss igenom banan trotts att det inte var vackert för fem öre!
Det jag var mest rädd för under tävlingen var att Dino skulle totalvägra och jag skulle flyga av eller att hon skulle vara så klumpig med fötterna att hon skulle riva alla hinder.
Jag var även rädd för att jag skulle glömma bort banan och få hjärnsläpp.
Visserligen var hon superpigg och VILD OCH VACKER som Camilla skulle säga men hon hoppade faktiskt riktigt bra och hon verkade faktiskt tycka att det var roligt, det gör mig mest glad att hon verkade tycka att det var roligt.
jag hade hoppats på att få lite mera kontrollerad galoppfart på henne eftersom hon behövde ha lite fart innan hindren för att få ett bra nedslag, det kan nog ha blivit lite halvknagligt för Dino, det kanske påverkade knöligheten i nedslagen också.
Dino tog faktsikt några väldigt fina språng ibland också och det är ändå roligt att se att hon verkligen försöker.
Än hur spänd och nervös jag var så var det egentligen roligt, det gav mig en otrolig adernalinkick. Så det var roligt men spännande, skämmigt och lyckat på samma gång. Jag skäms över min sits och över att jag var så nerövs som jag var.
Efter hoppningen så skulle vi skritta av, Dino var även då frammåt som om hon bara var uppvärmd "suck" denna lilla duracellhäst jag har... En en tjejerna som red tillsammans med mig i gruppen sa att hennes gång var underlig och rolig och såg nästan ut som tölt. Jag sa som det var och sa att hon faktiskt kan tölta... ni skulle sett flickans min, trodde hakan skulle fall av.
När jag hade hoppat av så kom en förälder fram till mig och sa att det gick i ultrarapidfart men egentligen så gick det inte så fort utan det var bara det att de jämnför med små ponnisar som inte orkar springa fort och inte springer ifrån barnen. Camilla sa även att hon var en modig liten häst och det håller jag med om, Dino är en riktigt modig häst, jag kände vissa gånger att hon småtvekade inför ett hinder, då gav jag lite skänkel och sa hoppa. Hon är ju fantastisk som litar på mig även fast hon tycker att det är lite läskigt.
Efter avskrittningen så gick vi snabbt in i stallet och sadlade av, för att snabbt kunna delta i prisutdelningen. Alla fick rosetter, till och med jag och Dino för att vi gjord en Clear Round, det var vår första riktiga tävlingsrosett. Vi har en sedan tidigare då vi gick landsjöritten men den gills inte som tävling egentligen.
Jag packade sedan iordning allt och gjorde ordning Dino, hon fick ingen dusch denna gång eftersom hon inte hade svettats så mycket mer än vanligt. Hon stod och åt hö medans vi väntade på att Gunnar skulle komma och hämta oss.
Jag kom på att jag inte visste hur högt vi hade hoppat så jag sprang iväg och frågade Camilla och tydligen så hoppade vi 65 cm, det kändes som en liten triumf eftersom jag hade ställt in mig på att bara hoppa 60 cm.
hemma =)

Trix & mys

Torsdagen den 8 MarsHej!

Ikväll så åkte jag till stallet för att packa lite grejer inför imorn, det var inte jätte mycke som jag behövde packa ner men jag åkte ändå dit eftersom jag ville umgås lite med Dino. =)
Hon var redan inne så hon blev jätte glad när jag kom och pratade med henne. Vi jobbade med några trick och Dino verkade tycka att det var ganska gemytligt, jag borstade även upp henne ordentligt.
Efter det så tog jag fram pallen och satte mig utanför Dinos box medans hon fick ha boxdörren öppen. Jag hade all tid i världen... jag tog fram telefonen och svarade på någor sms, då sänkte Dino sitt huvud och lutade det alldeles intill mig som om hon ville tjuvkika på vad jag skrev.
Sedan så stod hon och småsov en liten bit ifrån mig men efter ett tag så kom hon med sitt stora huvud och sänkte det strax intill mitt ben i en högd som funkade utmärkt i att klia henne i pannan. Så jag satt där och kliade henne i pannan och bara myste. Sedan så flyttade hon sig i sidled så att jag inte nådde lite bra men hon halvblundade ändå.
Jag berättade för henne hur fin hon var idag och precis när jag sa hennes namn "Dino" så flyttar hon blicken rakt emot mig och våra blickar möttes, jag blev faktiskt lite tårögd.
Jag satt där i ungefär 35 minuter...
En bild som jag fotade när Matilda och jag var på planen =)


Taggade

Onsdagen den 7 Mars


Hej!På fredag så ska Dino och jag vara med på blåbärshoppningen på ridskolan, det ska bli riktigt spännande! Det är ju inte en riktigt tävlig och det känns bra eftersom vi aldrig har tävlat förrut. Det är lite pirrigt också eftersom vi aldrig har hoppat i ridhuset förrut och jag inte hur taggad Dino kommer att bli innan hindren, så allting är jättespännande! Som jag skrev tidigare så vill jag inte börja med en klubbtävlig eftersom jag inte vet hur Dino kommer hantera situationen.
Tidigare i veckan så har jag bara skrittat och jobbat i form eftersom jag inte vill slänga på henne sadel hela tiden men idag så gjorde jag det. Tog 2-delade bettet och pullargrimman samt martingal. Jag hade på förhand förrutsätt att hon skulle vara riktigt pigg men när jag började rida ut så var det inte så farligt, till en början jobbade vi med skritten och formen. Hon blev lite tung i huvudet idag, det kanske berodde på att jag begärde arbete men jag vet inte, i alla fall så började jag sedan jobba med galopper. Fattningar, hastigheten och avsaktningar. Hela det andra varvet runt gropen så jobbade vi med det ganska intensivt och Dino var riktigt duktig. På ett ställe så började hon krulla ihop sig och galoppera på stället precis innan jag skulle fatta galopp. hon är ju bara för söt <3
Sedan fortsatte vi arbetet, när i kommer runt en liten kurva så ser jag två människor ute på promenad, Dino var så inne i galopparbetet att hon inte märkte av dem förren de gjorde ljud ifrån sig, då hoppade hon rakt upp i luften, vi red förbi dem och de tyckte att det såg så härligt ut. (självklart)
Så då skulle vi fatta ny galopp efter vi passerat fotgängarna. Dino skulle absolut blåsa upp sig och stila med yberkort galopp då och över det klagade jag inte. =)
Arbetet fortsatte och fortsatte tills jag tog den sista fattningen och skulle sakta av vid backens slut, så jag samlar och proar och samlar och då faller Dino in i en kort trav. 
-Jaha!?
Jag tog vara på tillfället och samlade och drev henne samtidigt som hon fick massor av beröm och jag försökte visa henne hur glad jag blev med massa positiv energi. Hon verkade förstå mig precis så hennes öron lyssnade på mig hela tiden medans jag berömde henne.
Jag valde att avsluta där eftersom man alltid ska sluta när det går som bäst så vi skrittade hem och gjorde några små skänkelvikningar.
Dino hade blivit lite svettig under sadel, jag hade dessutom klätt mig alldeles för varmt så både hon och jag var svettiga. Dino fick ha fleecetäcke och jag tog och mockade två boxar i väntan på att hon skulle bli torr. Efter det så täckade jag och så fick Dino gå ut i hagen och jag promenerade hem.

Dåligt underlag

Måndagen den 5 MarsHej!

Det blev åter igen en barbackatur med sidepull, vi jobbade med halter och formen.
Gick ändå riktigt bra, vi försökte oss på några enstaka galopper med det var bara en som blev lyckad.

Jobba med formen

Söndagen den 4 MarsHej!Idag så blev det en liten upprepning från igår, åter igen barbackaridning runt gropen på sidepull.
Så vi begav oss ut igen, idag så var hon mycket lugnare, det kanske beror på att hon fick dampa på lite igår. Men vi skrittade på lång tygel väldigt länge och det var verkligen härligt, jag satt där uppe på Dinos rygg och sjöng, Dino smålyssnade på mig som om hon också tyckte att det var ganska mysigt. I den första uppförsbacken så fick vi stanna några gånger för att stämma av farten. Men på sutet av backen så pratade jag hela tiden med henne och sa att hons skulle jobba med ryggen och sänka huvudet, så det gjorde hon. =) Sedan jobbade vi med formen och det gick riktigt bra, hon var faktiskt riktigt mjuk i handen idag men sen när det blev raksträcka så blev hon lite för stark och ville gå på ännu fortare så då började med lite drygare jobb, först att hon skulle göra halt i form, stå i form och sedan börja skritta i form och sedan hålla den, det enda som var svårt var att stanna henne i form, resten gick jätte bra.
Bild från förra helgen när Dino står i form.

Foto: Matilda
Det var inte så mycket mer än så idag, vi skrittade hem och sedan så fick Dino gå ut igen.
Vi kör nog ett likadant program imorgon också.
Måste bara påpeka att jag har massiv träningsvärk på framsida lår (typ lite högre upp än på mitten) Nu när det är halt så sitter jag och spänner de musklerna utan att jag egentligen vill det... Så nu har jag träningsvärk.

Piggelin

Lördagen den 3 MarsHej!Idag så var det första dagen som jag kunde ta mig tid att fara till stallet och bara vara, jag tog in hästarna i tisdags och det var senast jag var där. Lite skuldkänslor hade jag gentemot Dino, visserligen överlever hon ju men jag saknar henne och jag tror faktiskt hon saknat mig också. Så idag var det en glad häst som hälsade mig i stallet. Jag planerade snabbt in en barbackatur runt gropen på sidepull-tränset.
Jag insåg ganska snabbt att Dino var pigg efter sina 5 dagars vila och även att det var superhalt, även runt gropen så såg det ut som en skridskobana, Eftersom Dino var jättepigg så kunde vi inte bara lunka på utan Dino ödslade till en början all sin energi på att motarbeta mig och försöka springa. Men jag var vekligen inte sugen på att springa på det underlaget så jag fick helt enkelt lov att jobba med formen. Visserligen så kämpade hon emot ett bra tag innan jag fick mig vilja fram men då gick hon jätte fint också. Sedan skrittade vi hem och lullade på en stund ute i skogen. Hemma på stallplanen  så gjorde vi två jätte fina skänkelvikningar innan jag hoppade av.
En bild från förra helgen- Dino, skänkelvikningarnas drottning... Jobbar samtigt i from.
Foto: Matilda
Vi gick in och jag tog av Dino tränset och tog på henne repgrimman för att köra lite NH, hon var ganska ofokuserad till en början men sen så var hon riktigt duktig! Vi gjorde de vanliga övningarna utan problem och efter det så fick jag en idé om att jag skulle hoppa henne ifrån marken så jag gjorde det. Tog fram ett litet hinder som till en början kanske bara var i höjd med 40 cm som jag senare höjde till kanske 60. Vissa gånger latade hon sig och försökte springa på sidan efter mig men det märkte jag så då pannitade jag. Som tur är så har jag och Dino tränat in att det är förbjudet för Dino att gå in i mig bakifrån. Jag har tränat med att hon hela tiden ska vara uppmärksam på att jag när som helst kan tvärstanna och då ska hon aldrig gå in i mig. Det var riktigt praktiskt nu när hon tvärstannade ifrån trav bakom mig utan att ta i mig.
I alla fall så hoppade hon det högre hindret några gånger och då gick hon beröm. =)
Så vi avslutade där och gick ut i hagen.
Sedan gick jag tillbaka till stallet och mockade alla boxarna och fyllde på papper åt Dino samt sopade gången.

RSS 2.0