Allting på samma gång.

Måndagen den 27 Februari

Hej!Idag så gick jag till stallet med raska steg, kom till hagen men det fanns inga hästar där utan bara 3 små rådjur som fick panik av min åsyn.
Jag gick vidare till stallet och fann Dino på gången och veterinär och Gunnar där, Dino hade just blivit vaccinerad. Och tydligen så hade hon lite reaktioner på vererinären eller någonting helt annat för hon stod och skakade som om hon hade frossa. Inne i sin box så var hon väldigt loj, hon krafsade lite i spånet och lyfte lite på bakbenen så vi funderade på om hon kanske kunde ha lite kolik-känningar.
Hovslagaren skulle komma klockan 12 så jag hade 35 minuter att gör nåt så jag borstade upp Dino och tog på ett varmt täcke och gick ut på en promenad tillsammans med Madde och Milton i barnvagn.
Vi vände sedan hem i god tid så att vi precis hann gå in i stallet och ta av täcket när hovslagaren kom, perfekt.
Skoningen gick utan problem och Vi bestämde att fortsätta med ridskor med tåkappor tills vidare då hennes tå inte växt någonting bak, och det är bra för då ger det bättre överrullning. Och att vi kan vänta ännu längre innan hon skos igen nästa gång.
Medans Dino blev skodd så satt jag och läste lite kurslitteratur. När det var klart så släppte jag ut Dino i hagen och promenerade hem =)
Filmen som jag amatörmässigt klippte ihop från i lördags.
Fotograf: Matilda

Mjäla

Söndagen den 26 FebruariHej!

Som tidigare skrevs så sov Matilda över hemma hos mig inatt, så vi var i stallet klockan halv 11 ungefär. Vi hann precis hindra Gunnar ifrån att släppa ut Ghetto, men hon blev lite sur när hon inte fick gå ut längre. I alla fall så hade Matilda och jag planerat in en liten långritt mot Mjäla, efterom vi inte körde så hårt på ridplanen så kändes det ganska spännade, eftersom damerna redna hade byggt upp ett nytt energiförråd.
Vi ut 11.40, och red igenom byn för att komma till mjälavägen där vi sedan travade/ galopperade upp för, mest galopp för mig och Dino medans Matilda och Ghetto varierade mellan de båda gångarterna.
Vi red inte hela vägen ner till Mjälamogård utan vände innan skoterspåret och galopperade igen uppför backen. Vi fokuserade mest på att få Ghetto till att galoppera.
Så vi skrittade sedan hem utan problem, så vi red ganska ungefär 1 mil men varav det halva sträckan i skritt. Vi var hemma runt 13.00.
På vägen hem så kunde Dino skritta på lång tygel, mys mys.
Här så ska ni får lite Bilder som Madde Fotade igår med sin nya kamera!


Härliga bilderDino försökte se lustig ut men det blev nog inte som hon tänkt ;)
Ghetto ska visa att hon är dukig på att jobba ner :P


Fina lilla damen min <3

Dino på ridplaner i Gerdal genom åren

2009
Galopp
Traven
kunde inte rida lätt, ni ju hur fort det går med tanke på hur högt upp jag är ifrån sadeln...
2010
Galoppen
Traven

2011
Galoppen
Traven
2012
Galoppen
Traven
Mycket har hänt sedan vi startade vår resa, inte sant?

Jaha!

Lördagen den 25 FebruariHej!


Idag så skulle jag och Matilda rida ut på långtur eller på en plan. Jag råkade vara i stan så jag plockade upp henne och begav vi oss till stallet.
Vi bestämde oss för att rida på en plan idag och rida ut imorgon, så vi gjorde iordningen hästarna och gav oss av emot Mias ridplan där vi först skulle kolla underlaget och om det var gropigt så skulle vi går upp till mig och rida på min gårdsplan. Hur som helst så gick det bara att ta sig förbi strutsarna vid strutsfarmen och gå på Kastavägen. Nere vid ranchen så blev de blev lite tittiga på kossorna och grejerna runt om kring men det gick ändå bra så länge vi höll ihop. Vi tyckte att planen funkade bra, så jag gick och betalade och sen red vi.
Jag började jobba på volt med formen och jobbade med att böja Dino, vi jobbade även med traven på volt vilket var riktigt roligt eftersom Dino jobbade på bra till en början och skötte sig riktigt bra.
Sedan fick jag hoppa upp en sväng på Ghetto och hjälpte till med lite med ställningen och böjningen, kändes lite konstigt eftersom jag nog inte suttit på Ghetto sen ett år tillbaka. Men det gick fin fint och jag fick bossa lite med henne men hon kickade ingenting emot mig- "snelhest"- Matilda
Jag hoppade inte upp på Dino igen utan tog fram kameran och fotade Matilda istället, men efter det så hoppade jag upp och skulle fortsätta med Dinos lugna trav på volten så att Matilda skulle få fota oss, men Dino var inte längre på humör att vara till lags utan hoppade och kastade och protesterade samt ville inte alls trava. Jaha det var ju inge roligt och jag jobbade och jobbade medans frustrationen växte och jag blev bara mer och mer less och fundersam över varför hon inte ville trava, men tillslut så hittade hon takten och jag red lätt i hyfsat lugn trav, det kändes riktigt bra att jag höll ut och fortsatte kämpa tills det gick bra igen.
Matilda fortsatte fota och filma oss, och när jag skulle byta varv så tror jag att Dino var ganska så trött för hon orkade inte alls trava, så då jobbade vi med den korta galoppen på volt, hon var jätte duktig och gungade på som den lilla gunghäst hon är... :P
Filmen få ni sen!
Sedan så avslutade vi och Matilda hoppade upp och så red vi hem, det kändes som att Dino hade fått ett riktigt bra pass eftersom hon var riktigt lugn och harmonisk på vägen hem och kunde skritta lugnt jämnsides Ghetto.
Även fast vi hade jobbat ganska mycket så, var hon bara svettig där sadeln legat och det är ju jätet bra eftersom när hon stressar så blir hon genomsvettig.
Vi red hem utan problem och strutsfarmen var inte heller några problem, så vi skrittade hem och mötte upp med Madde som fotade oss lite med sin nya kamera och efter det så gick vi in i stallet och klädde av hästarna och belönade dem med morötter och betfor samt hö, de fick stå inne och torka upp lite medans vi mockade stallet och efter det så släppte vi ut dem.
Matilda sovde över hos mig så vi ska rida imorgon söndag också så då rider vi ut på en lugn långtur, med galoppträning.
Matilda kommer att skriva ett gästinlägg efter detta inlägg så håll ögonen öppna efter det! =D
Bilder som Matilda fotat idag! =D
peppad
Snyggingen i skritt, formen
Här kommer den första av skänkelvikning ut ifrån volten
Skänkelvikning fram
Finformen
När hon jobbar mer jätte mycket
försök till lite lugn trav, hyffsat
Bästa hörnet...
frammåt går det
bra steg
'
Åså kommer formen auto ibland
kämpar på
ybertravformen...
springer på med huvudet högt
Hon skötte sig riktigt bra med traven idag! =)
fin form, lutar lite meen.
Vi avslutade med kanske 3 varv lugn galopp för att göra något extra roligt! =)
Dino älskar galoppen.
Snygga damen som har blivit så duktig på formen!

Fotograf till alla bilderna: Matilda


Kommer nog göra ett inlägg med tidigare års bilder från ridplanen, jag älskar verkligen att se allt det vi övervunnit!

Jaha! - GÄSTBLOGGNING

Gästbloggning by Matilda!
Jag bloggar ju inte längre så Bea tyckte jag skulle gästblogga här på hennes blogg efter en riktigt lyckad och händelsrik dag så det är det jag gör nu!
Ni har ju redan läst om hur vi tog oss bort till ranchen så det behöver jag förmodligen inte skriva igen. Väl nere på ranchen på planen så började jag jobba med det svårare varvet, höger, på en volt. Ghetto gjorde ett par tre protestkickar (haha!) men sen var det helt lugn resten av passet. Stor skillnad på förra året när det enda vi gjorde var att stå och hoppa och sparka..! Vi fortsatte att jobba vidare i skritten och oj vad jobbigt höger är... Får nästan litedåligt samvete, har ju bara ridit ut på en rak väg ett ganska bra tag nu och höger har ju alltid varit svårt att ställa och böja i, så nu är det typ hemskt vad svårt det är... Men det är bara att försöka jobba mer med det framöver. Till slut fokuserade jag bara på böjningen och inte alls att vi skulle hålla oss på voltspåret, lika bra det...
Bytte varv till vänster som gick hur enkelt som helst, hon höll formen och böjningen skitbra :) Efter några varv åt vänster så skulle vi börja trava och ja... Började med en ostadig och lite väl snabb och ostadig trav på nästan lite halvlånga tyglar (jag upptäcker alltid att jag måste korta tyglarna när jag börjar trava så jag höll på med det) och vi kom in i kurvan och SCWHUUUPS så var vi nere på marken... Total chock, vi gick omkull! Tänk, jag har gått omkull med en häst liksom..! Och jag överlevde! Och hästen med! Ghetto reste sig direkt och gick helt oberörd iväg, Bea och Dino följde efter henne och då tyckte hon att man kunde börja passa på att trava och kicka lite, men hon stannad väldigt snart igen. Som tur var var vi båda två helt oskadda, tack och lov för snön! Helt oskadda förutom svanskappan som gick av (?) och ett litet och inte alls djupt skrapsår på höften på Ghetto. Bea hjälpte mig att kolla igenom henne och kylde såret med snö och sedan var det bara upp och hoppa igen.
Vi har alltid haft problem med för mycket lutning och ostabilitet i svängarna (dock mest i höger där ställning är så svår) så det här var nästan rätt åt mig, ett litet uppvaknande kanske..? En sak jag iaf kommer vara väldigt noga med i framtiden, lugna och upprätta svängar...
Vi skippade nya försök till trav på volt och fokuserade på trav på långsidorna och skritt på kortsidorna istället. Efterhand så började vi trava genom vissa hörn också men bara typ en gång där vi nyss gått omkull. Det var lite isigt under snön på planen och Ghetto hade lite snöstyltor så det var förmodligen lite därför också.
Måste också tillägga att Bea fick hoppa upp en snabbis på Ghetto för att hjälpamig med böjningen åt höger! Efter att hon jobbat med henne lite så gick det mycket bättre, så det var ju bra! Bea fotade och filmade oss i lite skritt på volten åt båda hållen och sen trav på fyrkanten åt vänster. Tycker Ghetto var grymt duktig idag, det var nästan som att hon också längtat efter att få jobba ordentligt igen. I traven gick hon ibland i en högre form än hon brukar och biffade upp sig riktigt mycket, "min" lilla sötnos  :)
Gästbloggning by Matilda!
Jag bloggar ju inte längre så Bea tyckte jag skulle gästblogga här på hennes blogg efter en riktigt lyckad och händelsrik dag så det är det jag gör nu!
Ni har ju redan läst om hur vi tog oss bort till ranchen så det behöver jag förmodligen inte skriva igen. Väl nere på ranchen på planen så började jag jobba med det svårare varvet, höger, på en volt. Ghetto gjorde ett par tre protestkickar (haha!) men sen var det helt lugn resten av passet. Stor skillnad på förra året när det enda vi gjorde var att stå och hoppa och sparka..! Vi fortsatte att jobba vidare i skritten och oj vad jobbigt höger är... Får nästan litedåligt samvete, har ju bara ridit ut på en rak väg ett ganska bra tag nu och höger har ju alltid varit svårt att ställa och böja i, så nu är det typ hemskt vad svårt det är... Men det är bara att försöka jobba mer med det framöver. Till slut fokuserade jag bara på böjningen och inte alls att vi skulle hålla oss på voltspåret, lika bra det...
Bytte varv till vänster som gick hur enkelt som helst, hon höll formen och böjningen skitbra :) Efter några varv åt vänster så skulle vi börja trava och ja... Började med en ostadig och lite väl snabb och ostadig trav på nästan lite halvlånga tyglar (jag upptäcker alltid att jag måste korta tyglarna när jag börjar trava så jag höll på med det) och vi kom in i kurvan och SCWHUUUPS så var vi nere på marken... Total chock, vi gick omkull! Tänk, jag har gått omkull med en häst liksom..! Och jag överlevde! Och hästen med! Ghetto reste sig direkt och gick helt oberörd iväg, Bea och Dino följde efter henne och då tyckte hon att man kunde börja passa på att trava och kicka lite, men hon stannad väldigt snart igen. Som tur var var vi båda två helt oskadda, tack och lov för snön! Helt oskadda förutom svanskappan som gick av (?) och ett litet och inte alls djupt skrapsår på höften på Ghetto. Bea hjälpte mig att kolla igenom henne och kylde såret med snö och sedan var det bara upp och hoppa igen.
Vi har alltid haft problem med för mycket lutning och ostabilitet i svängarna (dock mest i höger där ställning är så svår) så det här var nästan rätt åt mig, ett litet uppvaknande kanske..? En sak jag iaf kommer vara väldigt noga med i framtiden, lugna och upprätta svängar...
Vi skippade nya försök till trav på volt och fokuserade på trav på långsidorna och skritt på kortsidorna istället. Efterhand så började vi trava genom vissa hörn också men bara typ en gång där vi nyss gått omkull. Det var lite isigt under snön på planen och Ghetto hade lite snöstyltor så det var förmodligen lite därför också.
Måste också tillägga att Bea fick hoppa upp en snabbis på Ghetto för att hjälpamig med böjningen åt höger! Efter att hon jobbat med henne lite så gick det mycket bättre, så det var ju bra! Bea fotade och filmade oss i lite skritt på volten åt båda hållen och sen trav på fyrkanten åt vänster. Tycker Ghetto var grymt duktig idag, det var nästan som att hon också längtat efter att få jobba ordentligt igen. I traven gick hon ibland i en högre form än hon brukar och biffade upp sig riktigt mycket, "min" lilla sötnos  :)

Annorlunda sällskap

Fredagen den 24 FebruariHej!Idag så följde Elin med mig till stallet och skulle följa med mig ut och rida, jag hade velat länge med vilken häst hon skulle få rida Ghetto eller Nimros, men tillslut så valde jag Nimros som är den normalaste i stallet.
Så vi sadlade tränsade och red ut, han höll på att böka lite när hon satt på och skulle ändra stiglädren.
Men vi red ut utan problem och Nimros skötte sig bra, vi skrittade ett bra tag innan vi tillslut började trava, eller ja Nimros travade och Dino galopperade i samma fart. Jag älskar min lilla häst som är då duktig på att galoppera. Elin tyckte också att Nimros var tung i huvudet men hon tyckte inte att han var stark, snarare att han väldigt lyhörd på både säte och handen.
Vi red 3 vändor fram och tillbaka längs med gropen i lugn och trevlig fart och Dino kunde ibland hänga med på traven när hon hittade takten och då travade vi jämsides, mysigt. Elin tyckte att bomlösa sadeln var bekväm så det var roligt. Sedan skrittade vi hem och då hade Dino sitt vanliga frispel så då gav jag henne arbete och då blev hon lugnare, hemma på stallplanen så gjorde Dino och jag några skänkelvikningar innan vi hoppade av och gick in men hästarna.
Vi fick lov att täcka dem en stund eftersom Det fallit blötsnö och Dino hade jobbat så bra med galoppen att hon var riktigt svettig.
Medans hästarna torkade upp så mockade vi boxarna, sedan så släppte vi ut dem och så skjusade Elin hem mig. Trevligt alltså.
¨'
Ni får en bild på min galoppälskade häst mitt i ett "galoppskutt" på ridskolan i somras. (kort galopp)
Foto: Madde

Grinig och kinkig

Onsdagen den 22 Februari


Hej!


Idag så blev det en tidigt stalldag, jag hade en plan på lite barbackaridning på gården trots snöfallet. Dino var tydligen inte på humör att vara till lags idag över huvudtaget, förrutom på morgonen men med ridningen, täckandet och stå på gången var allting upp och ner. Först vid barbackaridningen så drog hon väldigt mycket i munnen, ovanligt eftersom när vi är på volt brukar hon vara riktigt skärpt. Men i alla fall så bråkade vi ett tag och jag försökte jobba med formen istället för traven. Så jag tänkte avsluta med att rida ut i skogen en sväng. Det tyckte inte Dino så hon gav mig ganska mycket arbete, men på en raksträcka så fick hon galoppera en stund tills vi vände hem igen och då kom det verkliga arbetet. Jag försökte få henne till att skritta på lång tygel men hon försökte springa iväg så då stannade jag henne och backade och sa "hoow" (stanna) sen begärde jag att hon skulle stå kvar på samma fläck i 10 sekunder, lätt tänker ni men Dino ville inte sammarbeta idag så hon kunde få för sig att börja gå efter 2-5 sek...  Så jag fick jobba med det i kanske 20 minuter innan hon ens kunde stå still i 10 sekunder. Men hon ville ändå inte skritta lugnt så då gav jag henne arbete, jobba i form och då gick det bra. Mycket beröm fick hon då och blev hon lite gladare. När vi väl kom tillbaka så ville jag göra några skänkelvikningar men hon ville bara gå in i stallet. Så då fick jag kämpa för att få till några någorlunda skänkelvikningar.
Inne i stallet så ville hon inte alls stå och vänta tills jag täckat och släppt in henne i boxen. Hon skulle äta NU, höet som ligger inne i stallet försökte hon gång på gång äta, annars så brukar hon stå lydigt tills jagg släppt in henne i boxen och få massa hö där.. men inte idag utan idag så var hon så envis så. Jag var självklart också envis och sa till gång på gång. Även när hon stod i boxen så var hon dryg och satte hovarna utanför, då fick jag vara där och säga till henne flera gånger ( hon får inte stå med hovarna utanför boxen när boxdörren är öppen )
Men tillslut så stod hon kvar och då fick hon sitt hö och beröm.
Vi hade även nån till sammandabning när jag skulle täcka henne så naffsade hon efter min hand, då blev ja arg på henne och hon blev då lite ställd och funderade på om man verkligen får göra sånt...

Bild från i vinter, Dino hade en dålig dag idag, men det får alla ha då och då! =) Hon är ändå min lilla dam som jag älskar <3

Godingen

Tisdagen den 21 FebruariHej!
Idag så lät jag stallet vänta tills på kvällen eftersom jag tänkte att Dino skulle få gå ut på morgonen idag, visserligen så blev min tid lite uppskjuten p.g.a.  oväntade nattgäster som behövde städas åt.
I alla fall så var jag i stallet runt 19, mockade Dinos box och så hämtade Gunnar och jag in hästarna från hagen. Vi tog 2 var. Sedan pysslade jag på i stallet en stund innan jag tog och selade upp Dino inför kvällens tömkörning.
Vid 8 så gick vi ut och började värma ordentligt inför jobbet. I söndags så fokuserade vi mer på vänstervarvet som är svagt när man rider. Och hon visade sig lite starkare i det varvet idag men jag jobbde ändå mest med det varvet, och efter arbetspasset när jag ville att hon skulle trava av utan halsförlängare så var hon trött. Hon tycker ju om att arbeta men hon blir lite less när hon tycker att det bara är hon som jobbar. Som avskrittning så gick jag runt på gården med Dino lös. Sedan gick vi in och plockade bort och borstade upp innan hon fick gå in till sig och få kvällsmaten.
Efterlängtat =)
Bild ifrån förra vinterns tömkörning, glad var man ju!

Foto: Matilda
Jag tycker att vi kämpar på med tömkörningen, jag är gansa förvånad över att jag håller fast vid det, förmodligen för att det ger gott resultat.

Snällhästen

Söndagen den 19 FebruariHej!
Idag så åkte jag ganska sent till stallet och hämtade in lilla Dino, hade en plan att tömköra och träna mest med vänstervarvet. Gjorde det som sagt och jobbade henne ganska så länge innan hon fick trava av sig utan halsförlängare. Men efteråt så blev jag så lat av att skritta henne på gårn så jag gick och och tog av longergjorden och tömmarna och tog på tyglar, ut med pallen och kasta sig upp så gick vi upp i skogen och skrittade av i lugn och maklig takt. Hon blev lite väl frammåt i backen men då stannande vi och backande och efter det så var hon super cool, hon klättrade jätte lugnt och fint upp för backen och sedan vände vi och skrittade hem igen, även där var hon jätte lugn. Sånt gör mig så glad eftersom hon har vekligen alltid varit superstressad när man går hemmåt den vägen även om man är ensam. Så jag tycker att vi har kommit långt, med skrittningen, stressen, takningen och barbackaridningen och även med traven... =)

Lycklig-a

Fredagen den 17 Februari


Hej!
Det blev ett barbackajobb på stallbacken idag, med form och travjobb. Jag hade tagit fram koner och jobbade på volt. Dino var riktigt duktig. I framtravningen så var hon ganska så frammåt, jag höll på att studsa av nästan, men icke! Sedan jobbade jag med ställningen och formen.
Efter det så jobbade jag med formen i traven, då kom Madde till stallet och då visade vi henne, hon tyckte att hon jobbade bättre med bakbenen när hon travade i form och det är superbra!
Jag jobbade riktigt mycket med traven i högervarv även fast hon e starkare där, men ibland så behöver man bara få jobba med någonting som bara gå bra. Men vi gick även över i vänstervarvet och jobbade där en stund men det gick inge vidare, men vi jobbade tills vi fick trav.
Men vi gick sedan över till det lättare och fortsatte där, när vi travade där så sa jag till Madde att detta var lycka att lyckas med någonting sådan. Och efter jag sagt det så kände jag verkligen hur hon ville trava sådär hon också, hon satte upp i den korta traven utan lov bara för att hon tyckte att det var så kul. Det ar fantastiskt att hon kan känna min glädje! Det blev mycket skratt och och tillslut så satte jag iväg henne i mkt korttrav på hellång tygel! hör och häpna =D
Stolt var man ju!
Madde filmade oss på den lilla volten i några mintuer, jag ska lägga upp den sen =)
Sedan så tänkte skritta av med en liten tur ute i skogen och då ville Madde hänga med, så hon hade barnvagnen och så skrittade Dino jämside. Vi gick bort längs med Kastavägen, vi gick till och med förbi strutsframen utan problem vi var en bra bit påväg hem till mig då vi såg en gigantisk traktor komma emot oss så jag vände och halvkutade med Dino till strutsframens parkering och väntade där. Madde och Milton kom såklart ikapp oss riktigt snabbt.
Sedan gick vi hem Madde tog några bilder på oss som ni ska få se här =)
Härligt längs vägen i solen
Glada Damer!

Inne i skogen =) Underbartväder, underbarhäst - underbart

Fotograf av samtliga bilder: Madde =)

Efter att jag hade släppt ut Dino så gjorde jag iordning Nimros för en travtur, det är mest för min egna motion som jag lånar honom men Gunnar har ingenting emot det, det gick ganska bra att rida honom idag.

Nehepp

Torsdagen den 16 Februari


Hej!Idag så var jag till stallet tidigt igen. Gunnar och jag hade tänkt fara ut med Ghetto & bubbelvagnen men det blev inte så eftersom skalmen var för stor och när vi skulle böja till den så gick den av... Aja så jag hoppade upp barbacka på Dino och vi gick en svöäng runt gropen. Gick ganska bra förrutom att hon var pigg och inte alls ville jobba ner... Hon var raka motsatsen till i tisdags. Aja hon fick nå psybryt när det var en gren på vägen också, kastade sig osv. men då backade jag henne enda fram till den och då var den inte farlig längre. Det var heller inte så lugnt på hemvägen så jag försökte jobba lite till men det var inte lätt idag.
Väl hemma i stallet så klädde jag snabbt på henne vintertäcket och hoppade upp och red till hagen. Släppte ut henne och gick in och mockade alla boxarna. Gunnar bjöd även på fika idag, det var trevligt =)
Bättre lycka imorn förhoppningsvis!
Lilla Dino i tisdags!

Lugnt?

Tisdagen den 14 Februari
Hej!

Idag så tog jag sparken till stallet och utfodrade lite, sedan pysslade jag med Dino en stund innan jag tog ut henne och körde lite NH, det var ett tag sedan vi hade ett ordentligt pass så vi gjorde lite småövningar och det gic faktiskt riktigt bra.
liten häst tittar ut! =) tränar på att ta ett steg i taget ut genom dörren


här så tittade/lyssnade vi på en helikopter som flög runt runt...

Sedan vandrade vi väg mot stutsframen där vi tänkte träna att titta på strutsarna och gå förbi. Påvägen dit så var mycket lite läskigt men det var kanske för att hon kände lukten av den här!
det tröga rådjuret... 30 meter bort...
Dino var ganska så rädd förstrutsarna ... så vi fick jobba ett tag innan vi kunde gå hem, jag tror att hon sket typ 7 gånger och frustade 10...Vi var kanske där en timme eller så och sedan gick vi hem till stallet.
Där hemma så tränsade vi och gav oss ut på tur som skulle vara en lugn skrittur men blev lite annorlunda, först så började hon faktiskt ge lite småtrav, sötDino, saktade in henne när hon blev för passig. Hon hoppade upp sådär i småtrav ibland och jag stannade henne när hon inte travade längre. Jag red förövrigt på långa tyglar. Sedan kortade jag lite och jobbade med forme, jag blir så stolt över henne nu när hon jobbar i form så duktigt. Vart kommer det ifrån liksom? Den andra halvan av en backe så red jag på långa tyglar och Dino ville springa så hon tog en lugn och kort galopp på långa tyglar som var riktigt trevlig. Kortade sedan upp när det blev plant och fortsatte med formarbetet tills vi var påväg hem.
Lät henne skritta av en bar bit också, vi gick en sväng ner i hagen också, Dino tyckte att det var konstigt.
Vi gjorde även 2 skänkelvikningar på stallbacken innan jag hoppade av och vi gick in och klädde om till vintertäcke, jag fick en liten fixidé om att rida ut till hagen i grimskaft. Jag hoppade upp ifrån pallen och försökte styra henne, först fattade hon inte alls att hon skulle gå ut i hagen utan hon föörsökte gå in i vagnsboden men sedan så visade jag henne med skänklarna och lite med repet vart hon skulle och då var det inga som helst problem att gå till hagen på det sättet. Stannade henne innan insläppe och hoppae av och släppte henne i hagen.
Fina damen i solen =)
Ni får en bild på Dino när hon äter mat i sitt fina stalltäcke =)

5 Pass

Söndagen den 12 Februari


Hej!
Idag så hade jag ingen speciell plan på någonting att göra med Dino, enda kravet var att vi skulle göra någonting! Så när jag kom till stallet så hade hästarna inte fåt frukost, så jag hjälpte Gunnar med utfodringen! Och väntade sedan på att Dino skulle ha ätit ordentligt! Passade även på att mocka hennes box eftersom hon sällan säger emot om att jag är där medans hon äter. Beslutade mig för att tömköra idag eftersom jag inte är så sugen på att rida runt gropen...
Så tömkörning blev det, först uppvärmning och sedan ett kortare jobb med halsförlängaren, hon börjar ta bättre och bättre form =) Jobbade även idag med form i skritt och att hon skulle hålla formen när hon gick upp i trav. Det artar sig!
Anledningen till att inlägget fick heta 5 pass är eftersom Dino har fått 5 pass denna vecka, 2 tömkörningspass, ett barbackapass och 1 tur runt gropen med sällskap och 1 långritt.
Sedan skrittade vi av en stund innan vi gick in och bytte till täcke och grimma.
Jag ämtade mitt äpple som jag tänkte äta i stallt men det fick jag inte ha för mig själv! Dino blir så otroligt tiggig när man har äpplen XD Men hon fick ändå smaka. Sedan gick vi ut i hagen.
Jag gick tillbaka till stallet och mockade 2 boxar innan jag åkte hem.
Jag höll på att få en ridplan uppskottad idag av pappa, han försökte men det gick inte, tyvärr men han var snäll som provade. Gunnar fick i alla fall upp en uppskottad runda i hagen åt hästarna. Min sista utväg att rida på bra underlag blir nog att träna Dino att gå förbi strutsfarmen och rida hem till mig ca 1.4 km och rida utanför pappas maskinhall. Jag ska nog försöka ta mig förbi stuntsfarmen till veckan. Är sugen att rida på en plan nu!
Bild ifrån förra vintern då vi en dag besökte Linns ridplan i Lövsjö- den enda nackdelen med att ta sig dit är att man måste ta sig runt en stor kurva med dålig sikt och där bilarna/lastbilarna/traktorerna brukar köra jätte fort. Inte det optimala.
Foto: Matilda

Långritt

Lördagen den 11 Februari


Hej!
Idag så hade Matilda och jag planerat in en långritt till Mjäla, det hade blivit några små missförståd så Madde visste inte att vi skulle fara ut vid 11, men hon hann upp till Gerdal innan vi for ut så hon hängde också på med Rambo.
Ekipagen som deltog i dagens långritt!
Madde & RamboMatilda & Ghetto

jag & Dino
Det var inga problem att ta sig genom byn och när vi skulle trava upp för en lång backe så försökte vi först med trav men hon fixade inte det så vi galopperade i kort galopp, i samma hastighet som Madde och Matilda travade... Backen var riktigt lång med Dino blir ju som sagt aldrig trött så hon vara ännu mer pigg när backen var slut än innan vi började springa. Vi skrittade ett bra tag, enda ner till Mjälamogård. Sedan så försökte vi trava uppför, några få travsteg och sedan gick hon upp i korsgalopp... aja bytte galopp och jobbade med den istället. Det gick faktiskt riktigt bra.
Bild från ridskolan med Dinos svagare galopp, eftersom vi mest rider i skogen så rakriktar hon gärna galopperna. Men hon är duktigt! <3

Foto: Matilda
Dino tar väldigt lätt stress ifrån andra runt omkring har jag märkt, även fast hon egentligen inte orkar stressa så gör hon det ändå, då bråkas vi ganska rejält, det slutar bara i att jag tar och jobbar ner henne, ju mer damp ju mer begär jag av henne i form-väg.
Sedan skrittade vi resten av vägen tills vi kom tillbaka till gropen och då småtravade vi lite, när vi höll oss bakom Ghetto och Rambo så gick det jätte bra men när hon kom ikapp så dampade hon ihop. Aja, sedan fick hon nå psykbryt när de travade iväg från oss, och hon studsade rak upp och försökte småbocka... det blev helt enkelt för jobbigt med stressen för en så liten trött Dino. "Det är ju såklart mycket enklare att springa fort när man är trött istället för att försöka hitta någon någorlunda travtakt som matte begär... " Aja hem hem, vi gick vår egna lilla väg för att försöka få vilddjuret någorlunda tamt innan vi kom hem till stallet.
Vi var ute i ca 1.45 h och red 12,3 km alltså 1 mil och 2,3 km.
Bild på mig och Matilda som Madde tog under ritten (påväg hem)
Otroligt knasigt med vackert väder runt gropen! Madde fotade på vägen hem!

Fick lov att läga upp dessa skönheter av Madde =) kul att hon dokumenterar!

You are in my head!

Torsdagen den 9 FebruariHej!


Idag så hade jag planerat in ett tidigare barbackapass på stallbacken. Sagt och gjort, fixade iordning lilla Damen och ställde upp några hinkar ute.
Jag hann hoppa upp och rida en stund innan Frida kom och lånade en sadel.
Efter hon åkt så hoppade jag upp igen och började jobba mera, idag så fokuserade jag mest på ställningen och böjningen in mot volten. Började i att försöka trava i hennes svagare varv och det gick inte så bra! Hon tyckte att det var lättare att galoppera... *suck* det blev lite jobbigt en stund innan jag bytte varv och då gick det riktigt bra och hon travade mycket! Kanske inte den bästa farten men i alla fall bra med trav. Sedan bytte jag igen för jag ville verkligen få till traven i det andra varvet, men icke och både jag & Dino fick frispel och blev riktigt frustrerade. Stannade tillslut henne och tänkte att det är sånna här gången man verkligen bara vill hoppa av och skita i resten men det är inte så man ska göra! Så jag satt kvar och tänkte för mig själv att Dino verkligen behövde bevisa att hon kunde vara duktig på någonting idag. I all min förtvivlan så gick gick tillslut frammåt i skritt och då var Dino så lugn så lugn! Jag blev riktigt chockad då jag knappt höll i henne och hon vara gick sådär lugnt!
Då tänkte jag "okej då måste vi göra någonting av den här träningen!"  Så jag fortsatte ställa och jobba henne och tillslut så jobbade vi med skänkelvikning ut från volten medans vi ändå gick på volten och Dino bara gick som  ett litet ljus.
Efter ett tag så tänkte jag att vi har ju ändå jobbat väldigt mycket med formen vid tömkörningen och tidigare i vinter så jag började arbeta ner henne, och tillslut så gick hon riktigt fin i låg form, jag fick naturligtvis vara där och påminna och stödja henne men annars så gick det jätte bra och hon ställde sig jätte fint i nacken.
Hon gick sådär fint i båda varven och jag belv jätte glad! =)
Jag blev sedan sugen på att prova det jag brukar jobba med i tömkörningen, att få henne att gå upp i trav i låg form. Provade det och det gick! Självklart så fick hon bara gå så i 2-5 meter i taget men ändå! Det var riktigt roligt och jag gav mycket beröm! Hon gick då jätte lugnt i traven också <3
Typ sånhär form fast lugnare trav och barbacka =)
Foto:Matilda
Provade efter ett tag det svårare varvet, samma sak där och hon gick faktiskt upp i trav. Det var riktigt roligt att vi fixade det varvet också. Jag nöjde mig efter det eftersom jag skulle ha kunnat jobba vidare med det i kanske 45 minuter till men jag beslutade att hon hade jobbat tillräckligt bra! =) Så vi avslutade med slalomhinkarna! Dino blev jätte glad och efter det så skrittade vi upp i skogen en sväng innan jag hoppade av och körde lite följa John, det gick supoerbra idag också! Sedan gick vi in en stund innan jag släppte ut henne, även då så var hon lös ;) och det var inga problem.
Jag tog och gjorde boxarna och städade bort hinkarna och hämtade ut ett lass med hö åt hästarna ute i hagen innan jag sparkade hem.

Ritt runt gropen

Onsdagen den 8 Februari


Hej!

Det blev 2 vänder runt gropen idag tillsammans med Madde och Nimros. Tänkte vara schysst emot Dino och inte stänga igen munnen helt, men det var en dum idé... hon tyckte nämnligen att när man är taggad så kan man lägga tungan över bettet... inte en så trevlig upplevelse kan jag säga! Jag fick i alla fall stopp på henne när jag behövde... tack och lov... tur att man är stark i armarna. Dino var ganska stressig under hela ritten men det är inte så ovanligt nä hon går med grabbarna.
En bild på snygga damen med hö i manen :P
Här följde hon mig till insläppet <3

Trava lilla pålle!

Måndagen den 6 Februari


Hej!


Ikväll så blev det tömkörningen som jag hade planerat in igår, jag fick lov att vänta med den ills idag eftersom det var så kallt.
I alla fall så gick jag ut i hagen och hämtade Dino, de andra gick sin kos men Dino kom snällt och lydigt och följde med mig ut ur hagen. <3
Gjorde iordning henne och gick ut och körde lite tömkörning, hon var riktigt duktig och hon har börjat hitta en låg form även utan halsförlängaren, jag blev så stolt över henne! Men vi tog på halsförlängaren ett tag ändå för att få lite stabilitet, jag har än så länge inte behövt spänna in någonting alls på den eftersom Dino mer än gärna arbetar flitigt. Hon var jätte duktig men jag får vara försiktig med mitt beröm, för så fort jag berömmer så saktar hon av för att hon tycker att hon är så duktigt. Självgod...?
Vi jobbade på en stund och travade sedan av utan halsförlängaren, och när vi skulle skritta av så hade jag henne lös och så gick i runt på stallplanen. Det gick jättebra och hon följde mig =) Jag kunde till och med springa ifrån henne och hon kom lunkandes efter mig! Sedan gick vi in i stallet, jag gick in först och kallade sedan in henne och bad henne vända på gången (på kommando) awesome!
Jag tog sedan av henne all utrustning och borstade upp henne innan hon fick gå in i boxen och äta hö.
Ni får idag en sötbild på Dino från hagen =) klad hest


Lika som bär...

Fredagen den 3 Februari


Hej!Stallet idag ingen! =) Jag tog sparken dit och var där ungefär halv 10. när jag kom dit så var det riktigt kallt och jag började fixa iordning Dino, efter att jag hade tränsat så tog jag fram henne på gången och kollade fosingarna på henne. Då hade hon böjt båda framskorna snett... den högra mer än den vänstra. Jag tog av tränset och Dino stod lös på gången när Gunnar var snäll och tog av den vänstra och bankade till den och satte på den igen. Den vänstra gick att dra till med en extra spik. Tack tack till Gunnar =) Snäll häst!
Sedan tränsade jag igen och gick ut på stallbacken... jag hade tagit fram lite hinkar (som koner) Jag hoppade upp och började skritta runt min lilla volt som jag byggt. lite små peppad Dino men lite småhalter gjorde susen, hon viste exakt vad vi skulle göra idag.
Jag måste först skriva att när jag satt upp på Dino idag så kändes hon lite rundare än vanligt.
Dino viste som sagt att vi skulle trava idag, hon har inte velat trava ute i skogen på 2 veckor! Och idag ville jag kolla om Maddes teori var sann. Och tydligen eftersom när jag gav travskänkel så travade hon utan problem! Båda jag och Dino blev riktigt glada =)
Dino var jätte duktig på att bära med ryggen idag också, tror inte att hon någonsin burit mig så bra! Tömkörningen ger resultat! Så jag ska fortsätta med det.
Vi jobbade runt på volt ett tag, hon hittade en riktigt bra form också, jag blev jätte glad över att hon inte behövde ha huvudet jätte högt för att kunna trava, vi jobbade även lite med ställa och böja, roligt att hon tyckte att det vra kul! 

Ja hande även tagit fram lite slalomhinkar, det tyckte hon var jätteroligt, försökte trava runt dom också, så otroligt glada vi var <3
En barbackabild från i våras som jag inte visat! Jag vill bli vitt snön typ nu...
Foto: Moah
Som avslutning så red vi ut längs med kastavägen, men då började jag må lite dåligt så då tyckte Dino att vi skulle vända, så vi gjorde det (när jag bad om det) och skrittade hem och hade henne lös medans jag plockade ihop hinkarna, hon följde efter mig hela tiden.
Inne så fick hon lite mat och vintertäcket, de fick vänta med att gå ut tills Gunnar kom. Då tog jag grimman på halsen idag också och hon följde med ut i hagen lös. Men hon blev lite ängslig på vägen ut eftersom hon inte såg Nimros.
Efter det så mockade jag 2 boxar och hjälpte Gunnar ta in en ensilagebal. Vi körde ingen dubberlvagn idag, Gunnar tyckte att det var för kallt, men då kanske det slutar med att det blir jag och Madde som far ut. ;)

Ändrade planer

Torsdagen den 2 Februari


Hej!


Jag hade egentligen planerat in tömkörning ikväll men när jag kom till stallet så mockade vi först ur alla boxarna, och hämtade sedan in hela gänget. Jag är så glad numera, när jag kom ut i hagen så kom såklart Nimros som Gunnar plockade in, jag ställde mig och lockade på Dino och då kom hon! Lilla söta Dino <3, jag la grimskaftet på halsen efter att jag hade stängt insläppet, och där gick vi, hon lös vid min sida... Gjorde några små checkar med halter och pratade och berömde henne! =) Allting funkade jätte bra. Jag måste även nämna att hon fick ha sitt nya vintertäcke idag också, så hon var riktigt varm och go om ryggen när hon kom in.
bild från täckesfotograferingen, det här täcket samt grimman hade hon på sig idag, hon var jätte snygg!
Foto: Matilda =)

Som sagt så hade jag tänkt tömköra ikväll men jag blev lite lat och stannade inne med Dino och mös i boxen och pysslade samt borstade upp henne, jag flätade även hennes mann med inbakade flätor och gav henne sedan mat och la på hennes nya stalltäcke eftersom det var -3 grader i stallet, sedan åkte jag hem.
Jag tyckte att den här bilden passade med myset vi hade ikväll =)
Jag älskar min lilla Dino <3
Foto: Matilda

En annan sak jag uppmärksammade var att hon har blivit lite rundare om magen =) mest runt bakre delen av magen men det känns bra för hon ser bättre ut på ryggen redan idag =) Jag hoppas att hon lyckas äta upp sig ännumera =D
Jag taggar inför imorn, ska till stallet på morgonen och rida Dino. Jag har planerat in lite slalom och övningar hemma på stallplanen... Kankse vi kan jobba lite på volt, vi får se vad hon säger om det! Det kanske blir sadel, vem vet... Fortsätter hon att bli rundare så kan hon knappast fortsätta få skavsår.
Sedan så har jag pratat med Gunnar och vi har eventuellt tänkt köra ut med dubbelvagn och köra Ghetto, eftersom hon är den enda hästen som är "horse enough", det är inte säkert att vi gör det men om det blir av så ska det bli riktigt roligt och spännande!

RSS 2.0